ITU 2022/ Alegeri istorice la București: Doreen Bogdan-Martin, prima femeie aleasă secretar general al ITU

Schimbarea nu este niciodată o sarcină uşoară, dar inovaţia continuă poate deveni un factor-cheie pentru o lume mai bine conectată, a declarat, joi, noul secretar general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), Doreen Bogdan-Martin, în discursul rostit după anunţarea rezultatului scrutinului organizat la cea de-a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor ITU (PP-22), de la Bucureşti.

„Astăzi, 29 septembrie 2022, ITU face istorie la București. Este o mare onoare pentru mine să adresez, în numele Europei, călduroase felicitări doamnei secretar general ales. Sunteți un model pentru toate femeile din domeniul IT&C și deschideți calea generațiilor viitoare de specialiste în acest domeniu, dominat de bărbați până în urmă cu puțin timp. În același timp, mulțumesc domnului Houlin Zhao, secretar general, pentru întreaga carieră dedicată Uniunii ”, a declarat Cristiana Flutur, co-președinte CEPT (Conferința Europeană a Administrațiilor Poștale și de Telecomunicații) și prima femeie care a prezentat ceremonia de deschidere a unei Conferințe Plenipotențiare ITU.

În urma alegerilor, Doreen Bogdan-Martin, din Statele Unite ale Americii, a primit majoritatea voturilor statelor membre ITU, devenind astfel prima femeie care va conduce agenția specializată în telecomunicații a ONU în istoria ei de 157 de ani. Obiectivul asumat al doamnei Bogdan-Martin pentru mandatul său îl reprezintă creșterea conectivității. Noul secretar general al ITU a ocupat, în ultimii 4 ani, poziția de director al Biroului de Dezvoltare din cadrul ITU.

Alegerile au avut loc astăzi în cadrul Conferinței plenipotențiare a ITU (PP-22) de la București, România, reprezentanții statelor membre votând în sesiunea de dimineață a reuniunii. Bogdan-Martin a câștigat poziția cu 139 de voturi, din 172 de voturi exprimate.

„Fie că este vorba de copiii de astăzi sau de copiii copiilor noștri, trebuie să le oferim o bază puternică și stabilă pentru dezvoltare. Lumea se confruntă cu provocări semnificative – escaladarea conflictelor, o criză climatică, securitatea alimentară, inegalitățile de gen și 2,7 miliarde de oameni fără acces la internet. Cred că noi, cei de la ITU împreună cu membrii noștri, avem ocazia de a fi parte din schimbare. Inovarea continuă poate și va fi un factor cheie pentru a facilita rezolvarea multora dintre aceste probleme” a declarat doamna Bogdan-Martin.

Secretarul general ales a promis „ să conducă această instituție pe căi inovatoare și din ce în ce mai relevante pentru statele membre, spre creșterea conectivității, atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și conectarea celor neconectați”.

Bogdan-Martin va fi prima femeie care va conduce ITU, care a fost înființată în 1865 și a devenit agenție specializată a Națiunilor Unite în 1947. Contracandidatul doamnei Bogdan-Martin a fost Rashid Ismailov (Federația Rusă), fost vice-ministru al telecomunicațiilor, care a primit 25 de voturi.

Portofoliul de realizări al candidatei din SUA include, printre altele: lansarea design-ului Centrului Internaţional pentru Inovaţie Digitală, conceperea unei strategii pentru tineri la nivelul ITU, a unui grup de lucru inter-sectorial pentru tineret, lansarea Programului „Generation Connect Board”- pentru a stimula implicarea tinerilor şi conceptualizarea „Global Youth Summit” şi îmbunătăţirea coerenţei între programe pentru ca acestea să fie orientate către viitor.

Doreen Bogdan-Martin are 30 de ani de experienţă în domeniul informaţiei şi comunicării, în sectorul tehnologiilor (TIC), al relaţiilor guvernamentale şi în organizaţii multilaterale. Este căsătorită, are patru copii şi vorbeşte fluent franceză şi spaniolă.

Pe plan educaţional, este masterandă a Universităţii Americane – Şcoala de Servicii Internaţionale, în Politici de comunicaţii internaţionale, şi licenţiată a Universităţii din Delaware. Din anul 2019, Bogdan-Martin ocupă funcţia de director al Biroului de Dezvoltare în Telecomunicaţii al ITU.

În ultimii opt ani, şefia Uniunii Internaţionale a Comunicaţiilor a aparţinut Chinei, prin Houlin Zhao.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică de pavaje din sud-estul Europei

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...

Sorin Grindeanu se joacă cu patrimoniul Spitalului Clinic C.F. nr.2 București

Graba disperată a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de a transfera gratis baronilor PSD și PNL cele 15 spitale CFR s-a transformat într-o sarabandă de...