ITU 2022/ Frecvențele radio militare pentru serviciile naționale de apărare au o nouă modalitate de atribuire

Publicat: 12 oct. 2022, 15:21, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
ITU 2022/ Frecvențele radio militare pentru serviciile naționale de apărare au o nouă modalitate de atribuire
ITU 2022

O nouă rezoluţie privind modalitatea de atribuire a frecvenţelor de către instalaţiile radio militare pentru serviciile naţionale de apărare a fost adoptată, marţi, de Plenul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), în cadrul Conferinţei Plenipotenţiarilor de la Bucureşti (PP-22).

Astfel, delegaţii ţărilor prezente la Palatul Parlamentului au convenit asupra modului de abordare a cazurilor de posibile abuzuri ale Articolului 48 din Constituţia ITU, care se referă la instalaţiile radio militare pentru serviciile naţionale de apărare.

Noua rezoluţie are în vedere lipsa actuală a prevederilor sau procedurilor specifice din Regulamentul Radio cu privire la invocarea Articolului 48 la prelucrarea, înregistrarea şi menţinerea în Registrul Internaţional de Frecvenţe Master al repartizărilor de frecvenţă către staţiile care fac parte din instalaţiile radio militare.

În cazul în care un stat membru invocă Articolul 48 în legătură cu atribuirile de frecvenţă pentru serviciile spaţiale sau terestre, noua rezoluţie prevede: statul-membru îşi asumă obligaţia de a utiliza astfel de atribuiri de frecvenţă pentru instalaţiile radio militare; toate prevederile relevante ale Regulamentului radio se aplică în continuare pentru instalaţiile radio nemilitare; statul-membru îşi asumă obligaţia de a revoca invocarea Articolului 48 în cazul în care atribuirea frecvenţei nu mai este utilizată pentru instalaţiile radio militare.

În plus, dacă Biroul de Radiocomunicaţii al ITU primeşte informaţii despre o posibilă utilizare abuzivă a unei frecvenţe radio atribuită, în conformitate cu Articolul 48, acesta va solicita clarificări din partea statului-membru care a invocat acel articol.

„În cele din urmă, statele membre au convenit asupra unui mecanism de abordare a dezacordurilor persistente cu privire la evaluarea Biroului de Radiocomunicaţii. În astfel de cazuri, chestiunea este sesizată Comitetului pentru reglementările radio (RRB) împreună cu invocarea dezacordului din statul-membru. În cazul în care statul-membru nu este de acord cu decizia RRB, poate face apel la următoarea Conferinţă Mondială a Radiocomunicaţiilor (WRC), iar decizia RRB va rămâne în aşteptare până când WRC va decide în privinţa chestiunii”, se arată într-o comunicare oficială a ITU, postată pe site-ul evenimentului PP-22.

Constituţia ITU prevede la Articolul 48, intitulat „Instalaţii pentru Serviciile Naţionale de Apărare”, la alineatul 1 că statele-membre îşi păstrează întreaga libertate în ceea ce priveşte instalaţiile radio militare.