Iuri Gagarin nu mai e amintit ca primul om care a ajuns în spațiu

Publicat: 21 mart. 2022, 21:15, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
Iuri Gagarin nu mai e amintit ca primul om care a ajuns în spațiu

Zeci de ani, între Rusia și SUA au existat relații foarte bune, în ce privește cercetările științifice. Acum, însă, ele par să se deterioreze semnificativ.

Potrivit Business Insider care citează revista Futurism, numele cosmonautului Iuri Gagarin, din cauza faptului că Rusia a pornit război împotriva Ucrainei, a fost eliminat din înscrisurile Fundației Spațiale. Gagarin, astronaut al URSS, a fost primul om care a zburat, pe 12 aprilie 1961, în spațiul cosmic.

El s-a aflat pe orbita Pământului o dată în 108 minute și a aterizat înapoi în Uniunea Sovietică. În urma călătoriei sale în spațiu, a fost decorat cu Ordinul lui Lenin și i s-au acordat titlurile de Erou al Uniunii Sovietice și Pilot cosmonaut al Uniunii Sovietice.

Fundația Spațială nonprofit din SUA a anunțat pe site-ul său într-o postare care, ulterior, din cauza reacțiilor publicului, a fost ștearsă: „În lumina evenimentelor mondiale actuale, Yuri Night of the Space Foundation din 2022 este redenumită A Celebration of Space: Discover What’s Next”. Fundația Spațială a mai arătat că va continua să prezinte și să sărbătorească toate realizările omului cu privire la spațiu, că va reuni pe mai departe astronauții și va strânge fonduri pentru evenimente atât de mărețe.

Gagarin, deși din URSS, a fost apreciat și de ucraineni, căci, în 2011, Ucraina a lansat un timbru care comemora 50 de ani de la zborul istoric întreprins de Iuri Gagarin pe 12 aprilie 1961. În plus, Stadionul Cernihov din Ucraina a fost denumit anterior Stadionul Iuri Gagarin.