Jaf cu avizul Statului. ANRSC a aprobat scumpirea apei la Galați cu 34%, deși operatorul plătește preț plafonat la energie

Gălățenii s-au obișnuit cu faptul că, deși orașul lor se află pe malul Dunării, sunt obligați să plătească unul cele mai mari prețuri ale apei potabile, însă acum se confruntă cu un abuz fără precedent al operatorului Apă Canal SA Galați, care de la 1 aprilie a majorat cu 34% tariful la furnizarea apei potabile invocând creșterile mari de prețuri la energie, deși tot de la 1 aprilie aceeași societate Apă Canal SA plătește un preț plafonat la energia electrică.

Este o afacere speculativă, derulată cu aprobarea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), care pe 23 martie a aprobat majorarea de tarife din cauza prețurilor foarte mari la energie, deși cu o zi mai devreme, pe 22 martie, fusese emisă Ordonanța de Urgență  nr.27, prin care Guvernul stabilea că agenții economici vor plăti de la 1 aprilie un preț plafonat al energiei, de cel mult 1 leu/KWh, cu TVA inclus.

Decizia oficialilor ANRSC e aberantă, dar și ilegală, pentru că au aprobat o majorare de tarife de la 1 aprilie, ignorând Ordonanța nr 27/22.03.2022 care în ziua adoptării deciziei era deja publicată în Monitorul Oficial.

O măsură echitabilă ar fi fost amânarea cu o lună a discutării cererii Apă Canal SA Galați de majorare a tarifelor, pentru ca noile tarife aprobate să reflecte situația reală, mai ales că Apă Canal SA este una din cele mai profitabile firme din Galați, înregistrând anual profituri de la 9 milioane la 19 milioane de lei.

Salariul lunar directorului general este de vreo 4.900 euro, iar toți cei 7 membri ai Consiliului de Administrație încasează anual indemnizații de 20.000 de euro!

La malul Dunării, cea mai scumpă apă din țară: 7,32 lei un metru cub

Galațiul este de foarte mulți ani printre orașele cu cele mai mari prețuri ale apei potabile din România. La 1 martie, gălățenii plăteau un preț de 5,46 lei/mc, cu TVA inclus. Ultima scumpire fusese în iulie.

Conducerea Apă Canal Galați a solicitat ANRSC majorarea tarifelor la furnizarea apei potabile ca urmare a creșterilor de prețuri la energie și gaze și prin Decizia ANRSC nr. 44/23.03.2022 au fost aprobate noile tarife, aplicabile începând cu data de 1 aprilie 2022, acestea fiind de 7,32 lei/mc pentru consumatorii casnici și de 6,72 lei/mc pentru operatorii economici.

În ceea ce privește serviciile de canalizare, tariful a fost majorat cu circa 30%, de la 3,85 lei/mc la 5,00 lei pentru consumatorii casnici şi de la 3,53 lei/mc la 4,59 lei/mc pentru agenții economici.

Este surprinzător, dar la Galați, oraș situat pe malul Dunării și în care este folosită pentru prepararea apei potabile și apă extrasă din puțuri de adâncime, dar și apă brută de suprafață, extrasă din Dunăre, prețul apei potabile e cu mult mai mare decât în alte orașe din țară, care nu beneficiază de avantajul unei surse de apă de suprafață atât de generoase.

Potrivit datelor ANRSC, la data de 1 martie prețurile fără TVA ale apei potabile erau la Timișoara de 3,99 lei/mc, la Alba Iulia de 4,68 lei/mc, la Poiești prețul era de de 5,42 lei/mc, în Ilfov era de 4,42 lei/mc, la Baia Mare prețul apei potabile era de 4,64 lei/mc, la Bistrița Năsăud era de 4,48 lei/mc, iar la Târgu Jiu prețul apei potabile era de 4,01 lei/mc.

Promisiune a conducerii Apă Canal SA: este posibilă o reducerea a prețului apei

La câteva zile după șocul noilor scumpiri, gălățenii au primit și o veste care să le dea speranțe, conducerea operatorului de apă și canalizare promițând o scădere a prețului apei „întrucât prin OUG nr.27/22 martie 2022 s-a stabilit plafonarea prețului final facturat al energiei electrice la cel mult 1 leu/KWh (cu TVA), iar pentru gaze naturale la cel mult 0,37 lei/KWh (cu TVA) pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”.

„Documentația va fi trimisă la ANRSC pentru aprobarea noilor prețuri/tarife, calculate cu preturile plafonate la energie electrică și gaze naturale. Prin urmare, prețurile/tarifele pentru serviciile de apă și canalizare-epurare se vor diminua, proporțional cu efectul plafonărilor”, se spune în comunicatul Apă Canal SA.

Din informații pe surse, se pare că noul tarif al apei pe care Apă Canal SA îl va cere ANRSC va fi cu 10% mai mic, adică de 6,58 lei. Dar și acest tarif al apei potabile va fi cu mult mai mare decât cele practicate de operatorii apă-canal din Timișoara, Alba Iulia, Poiești, Baia Mare; Târgu Jiu sau Bistrița Năsăud.

Banii plătiți de gălățeni pentru apa potabilă se contabilizează în profiturile de milioane de lei ale Apă Canal SA

Tarifele mari practicate de ani de zile de Apă Canal SA sunt reflectate de profiturile uriașe înregistrate de societate, de la 9 la 19 milioane de lei. Potrivit documentelor financiare, SC Apă Canal SA a încheiat anul 2020 cu un profit de 9.255.360 lei. La 31 decembrie 2020, societatea avea în conturile din bănci suma de 52.659.415 lei.

În 2017, societatea a realizat un profit de 11,29 milioane de lei, iar în 2016 a avut un profit de 19 milioane lei, la o cifră de afaceri de 97 milioane lei și 1.008 angajați. În 2015, a avut un profit de 12,7 milioane lei.

Dacă profiturile anuale ale Apă Canal SA n-ar fi fost cu două cifre, ci cu o singură cifră, să spunem de 5 sau 6 milioane de lei, prețul apei potabile la Galați ar fi putut fi și de 4,50 sau 5 lei/mc. Era loc de o mică scădere a prețului.

Directorul general are un salariu de 4.900 euro. Toți cei 7 membri ai CA-ului încasează anual peste 20.000 de euro!

La Apă Canal SA Galați întâlnim o situație unică în țară și când vorbim de indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație (CA). În domeniul serviciilor de apă-canal, majoritatea societăților își plătesc membrii CA, cu indemnizații lunare între 2.000 și 2.500 lei. La Apă Canal SA Sibiu un membru CA are o indemnizație de 2.100 lei, la Apă Canal 2000 SA Pitești, un membru CA încasează o indemnizație de 2.000 lei, iar la Aparegio  Gorj SA membrii CA au indemnizații lunare de 2.100 lei.

La Galați, fiecare dintre membrii CA-ului de la Apă Canal SA încasează lunar o indemnizație de 8.112 lei. Anual, încasează câte 97.349 lei, adică peste 20.000 de euro!

Sunt indemnizații fixate în funcție de salariul directorului general. Potrivit declarației de avere nr 17.193/11.06.2021, directorul general, Gelu Stan, a încasat un salariu anual de 295.920 lei, adică de peste 59.000 de euro. Salariul lunar al directorului Apă Canal SA Galați este de vreo 4.900 euro!

Este aberant că oficialii ANRSC încurajează formarea unor astfel de „feude”, în care sunt puse pe primul loc profiturile furnizorului de utilități, cu prețul tarifelor mult prea mari plătite de oamenii simpli.

CA-ul Apă Canal SA, „vitrina” clientelei PSD Galați

Dacă în trecut în CA-ul Apă Canal SA dar și în CA-urile altor societăți ale Primăriei Galați mai apăreau și membri PNL, ALDE, UNPR, PMP, după ce PSD Galați a câștigat lejer alegerile locale din septembrie 2020 și nu mai are nevoie de alte partide pentru formarea majorității, acum CA-ul Apă Canal e 100% PSD. Ca și directorul Gelu Stan.

Președintele CA-ului Apă Canal SA este, din 2018, Eugen Zaharia, care a tot fost numit de PDSR/PSD director al Administrației Piețelor Agroalimentare din anii 90 până în 2017, când s-a pensionat.

Vicepreședinte al CA e Cicerone Lupu, de profesie contabil. În perioada mai – octombrie 2009, a „mariajului” la guvernare PSD-PDL, a fost numit de PSD director adjunct la Direcția de Finanțe Publice Galați. A fost demis după ieșirea PSD din Guvernul Boc, dar în 2012, Cicerone Lupu a fost numit tot de PSD la șefia Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Galați.

Mirela Onișor, de profesie inginer TCM, este candidatul etern pe lista PSD pentru Consiliul Local Galați. În mai 2009, a fost numită de PSD în funcția de șefă a Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Galaţi. Din 2012 este directoarea Colegiul Tehnic „Radu Negru”. Alt membru al CA, Elena Basov, a deținut mai multe funcții de conducere în Primăria Galați, controlată de PSD.

Dragoș Magearu, președintele TSD  Galați, a fost o tânără speranță antreprenorială în 2014, la 29 de ani, când a fost numit de ministrul PSD al Transporturilor, Dan Șova, director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați. În 2019, PSD l-a retras în administrația locală, numindu-l director la Gospodărire Urbană SRL, ADP-ul local.

Alt membru al CA –ului de la Apă Canal Galați este Dorian Dumitru, care a fost mulți ani director general al Companiei Naționale Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați. E un profesionist în domeniul navigației, dar era susținut de PSD. Guvernul Orban l-a demis de la conducerea AFDJ, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD) l-a numit pe Dumitru director la societatea de transport local Transurb SA, dar la o grevă a șoferilor tot primarul Pucheanu l-a lăsat pe Dorian Dumitru pradă furiei greviștilor, sugerându-i să își depună demisia.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

„Escrocheria de aur” face ravagii printre șoferi. Cu ce îi ademenesc...

„Escrocheria de aur” face ravagii printre șoferi. Cu ce îi ademenesc tâlharii pe șosea
S-a aflat! Când va avea loc nunta lui Ianis Hagi cu Elena Tănase

S-a aflat! Când va avea loc nunta lui Ianis Hagi cu...

Este știrea momentului în showbiz-ul românesc! S-a aflat când vor organiza Ianis Hagi și Elena Tănase petrecerea de nuntă, după ce au făcut cununia...