Jaf la drumul mare la ADS. Nereguli grave descoperite de Curtea de Conturi

Publicat: 22 mart. 2024, 07:23, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Jaf la drumul mare la ADS. Nereguli grave descoperite de Curtea de Conturi

Nereguli grave la Agenția Domeniilor Statului (ADS), descoperite de Curtea de Conturi a României, de la neconcordanțe mari în cifre, terenuri lucrate abuziv și până la neactualizarea redevențelor.

Potrivit Raportului realizat de Curtea de Conturi la ADS, au fost consemnate numeroase cazuri de terenuri exploatate fără să se respecte legea. Astfel, în perioada 2021- iunie 2023 (care acoperă o mare parte din mandatul fostului director general George Sava, cercetat de DNA) au fost înregistrate 114 situații de exploatare fără un titlu valabil pentru suprafața totală de 7.012,489 ha, pentru care s-au întocmit procese verbale de ocupare abuzivă. Pentru acestea a fost stabilită o redevență totală de 20.983.160,3 lei, din care doar 5,6% a fost recuperată, respectiv suma de 1.183.552,11 lei.

„Gradul redus de recuperare a sumelor rezultate din procesele verbale de ocupare abuzivă, pentru perioada auditată, este dat și de faptul că au fost introduse de ADS acțiuni în instanță pentru recunoașterea creanței, nefiind pronunțate pentru toate dosarele soluții definitive care să fie puse în executare. Activitatea de verificare și inventariere a patrimoniului de către reprezentanțele teritoriale nu a fost eficientă, existând situații în care perioada identificată în procesele verbale de stabilire a redevențelor pentru exploatare abuzivă a fost foarte mare (2005-2021, 2007-2021, 2014-2021 ș.a.)”, se arată în raport.

Astfel, există situații în care titlurile emise au fost anulate de instanțele de judecată fiind reținută atât prescrierea dreptului material la acțiune pentru obligațiile stabilite, cât și lipsa dovezilor temeinice pentru întreaga perioadă reținută în sarcina persoanelor identificate la data constatării.

Din analiza situației privind constatările exploatărilor fără un contract încheiat cu ADS au fost identificate cazuri când deținătorii de active exploatau suprafața de teren necesară desfășurării activității fără transmiterea solicitării către ADS și implicit, fără să achite redevența aferentă.

Exemple de exploatare abuzivă

În Raport sunt trecute și câteva contracte cu probleme:

  • În raport este menționată o suprafață de teren exploatată abuziv de 59,14 ha (din care livadă de 39,71 ha și vie de 19,43 ha) pentru perioada 05.01.2016-11.11.2020, stabilindu-se în sarcina persoanei fizice identificate suma de 363.113,17 lei, cu titlu de redevență pentru exploatarea fără un contract încheiat cu ADS, conform nivelelor stabilite de CPCA (Constanța).

– un alt caz este ocuparea fără temei legal a suprafeței de 541,77 ha (524,59 ha agricol și 17,18 ha teren neagricol) de către o societate comercială. Suma de încasat de către ADS se ridică la 1.320.098,02 lei pentru exploatarea nelegală a terenului în perioada 27.08.2020-27.05.2021. (Brașov)

-în raport mai este menționată și exploatarea fără un titlu valabil, în 2023, de către o societate comercială a suprafeței de 631,33 ha, situată pe raza UAT Băneasa. (Giurgiu)

Recomandări Curtea de Conturi pentru ADS:

  • Dispunerea măsurilor necesare în vederea verificării suprafețelor identificate în perioada 2021-2023, ca fiind exploatate fără un contract cu ADS, identificarea situațiilor în care nu s-a eliberat suprafața, calcularea/actualizarea sumelor cu titlu de ocupare abuzivă, precum și pentru eliberarea suprafețelor astfel ocupate.
  • Efectuarea tuturor demersurilor necesare în vederea recuperării creanțelor cuvenite bugetului de stat, inclusiv a obligațiilor accesorii, ca urmare a exploatării, fără contract legal încheiat, a suprafețelor aflate în patrimoniul public sau privat al statului, de către persoanele identificate în perioada 2021-2023.

Termenul de implementare al acestor măsuri este 31 decembrie 2024, se mai arată în raport.

Alte nereguli

Printre neregulile constatate se află la ADS și cele legate de veniturile obținute din activitatea de concesionare a terenurilor cu destinație agricolă aflate în administrarea Agenției, care nu au fost majorate, din cauza neintroducerii în contractele încheiate a unor clauze care să permită actualizarea redevenței sau neinițierea de proceduri de concesionare a suprafețelor aflate sub contracte cu clauza „până la concesionare”.

Sunt în vigoare tipuri de contracte (asociere în participațiune și locațiune) care nu se mai regăsesc printre modalitățile de exploatare a suprafețelor aflate în administrarea ADS, după cum, se precizează în raport.

Curtea de Conturi atrage atenția și asupra faptului că ADS nu a actualizat clasele de calitate pentru toată suprafața de teren aflată în administrare și aflată sub contracte de exploatare eficientă și nu a efectuat demersuri pentru încheierea unui protocol/schimb de informații cu MADR/DAJ/OSPA pentru actualizarea acestora.

Raportul a vizat activitatea ADS în perioada 01.01.2021 – 30.06.2023, misiunea de audit fiind efectuată în perioada octombrie – decembrie 2023.