Jair Bolsonaro a fost suspendat de pe YouTube. Se presuspune că dezinforma populația

Publicat: 26 oct. 2021, 16:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Jair Bolsonaro a fost suspendat de pe YouTube. Se presuspune că dezinforma populația

YouTube a suspendat luni canalul președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, după ce acesta a publicat un clip video în care dezinforma cu privire la vaccinurile anti-coronavirus și la boala SIDA.

Președintele brazilian a susținut că „persoanele pe deplin vaccinate dezvoltă virusul bolii SIDA mult mai repede decât este prevăzut”. Canalul lui Bolsonaro a fost suspendat pentru o săptămână. De data aceasta, el nu va putea posta noi înregistrări video sau face emisii în direct în timpul următoarelor şapte zile, potrivit regulilor platformei.

Am blocat un clip video pe canalul lui Jair Bolsonaro, pentru încălcarea politicilor noastre privind dezinformarea medicală asupra COVID-19, în care se afirma că vaccinurile nu reduc riscul de a contracta boala şi că ele provoacă alte boli infecţioase”, au anunţat reprezentanții YouTube, potrivit Reuters.

Totuși, restul înregistrărilor sale video de pe YouTube sunt în continuare accesibile pe YouTube. Reţelele sociale Facebook şi Instagram, care aparţin aceluiaşi grup, au blocat și ele clipul, luni, din acelaşi motiv.

În înregistrarea sa săptămânală în direct de joia trecută, postată simultan pe mai multe platforme, Jair Bolsonaro menţiona o informație falsă conform căreia rapoarte oficiale ale guvernului britanic „sugerează” că persoanele pe deplin vaccinate dezvoltă virusul bolii SIDA „mult mai repede decât este prevăzut”.

Vă recomand să citiţi ştirile. Nu le voi citi aici, pentru că aş putea avea probleme cu live-ul meu”, a adăugat şeful statului brazilian. Informaţia a fost dezminţită de guvernul britanic pentru serviciul de verificare a faptelor al AFP.

Deocamdată, liderul brazilian de extremă dreapta nu a reacţionat la blocarea canalului său de YouTube.

Preşedintele Bolsonaro este adesea acuzat de răspândirea unor informaţii false. În august, Curtea Supremă federală a decis să-l ancheteze pentru „calomnie” şi „incitare la crimă”, în special pentru că a pus la îndoială sistemul de vot electronic din Brazilia.