Jeff Bezos vrea să aducă oameni pe Lună. Câți bani s-a oferit să plătească către NASA

Publicat: 27 iul. 2021, 19:30, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Jeff Bezos vrea să aducă oameni pe Lună. Câți bani s-a oferit să plătească către NASA

Miliardarul Jeff Bezos s-a oferit să plătească până la 2 miliarde de dolari din costurile NASA. Toate acestea s-ar putea întâmpla dacă agenția spațială americană îi acordă companiei sale un contract pentru realizarea unei nave spațiale concepute pentru a trimite astronauți pe Lună.

În aprilie, NASA a atribuit SpaceX, deținută de miliardarul său rival, Elon Musk, un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru a construi o navă spațială pentru a duce astronauții pe suprafața lunară încă din 2024, respingând ofertele de la Blue Origin și Dynetics. Blue Origin colaborase cu Lockheed Martin, Northrop Grumman și Draper în ofertă.

Agenția spațială a menționat propriile deficiențe de finanțare, evidența dovedită a SpaceX a misiunilor orbitale și alți factori atunci când și-a anunțat decizia de a-i oferi contracul lui Elon Musk.

Într-o scrisoare către administratorul NASA, Bill Nelson, Jeff Bezos a precizat că Blue Origin va renunța la plățile în anul fiscal curent guvernamental și în următorii doi.

Această ofertă nu este o amânare, ci este o renunţare directă şi permanentă la aceste plăţi. Această ofertă acordă timp pentru ca acţiunile de creditare guvernamentală să ajungă din urmă”, a spus Bezos, potrivit The Guardian.

În loc de această abordare cu sursă unică, NASA ar trebui să adopte strategia sa originală de concurenţă. Fără concurenţă, la scurt timp după încheierea contractului, NASA va avea opţiuni limitate, în timp ce va încearca să negocieze termenele ratate, modificările de proiectare şi depăşirile de costuri”, a mai precizat Jeff Bezos.