Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, va fi noul guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se întoarce în țara natală: va deveni noul guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei. În vârstă de 62 de ani, Jens Stoltenberg este de opt ani șeful NATO.

La bază economist, acesta a fost premier al Norvegiei în două rânduri, dar și ministru de Finanțe în țara natală. Din 2014, a preluat funcția de secretar general al NATO, mandat pe care și-l va încheia anul acesta. Secretarul general al Alianței este dat de una țările membre NATO, pe un mandat de patru ani, care poate fi prelungit printr-o decizie comună a țărilor membre. Candidatul este ales prin consultări între oficialii acestor state.

Oficialul se va întoarce în Norvegia, unde va prelua rolul de guvernator al Băncii Centrale. Ministrul de Finanțe norvegian a anunțat că actualul secretar general NATO și-ar putea lua în primire noile atribuţii în jurul datei de 1 decembrie. Candidatura lui Stoltenberg la postul de guvernator dus la controverse în Norvegia. Opoziția îl contestă și susține că numirea sa ar putea slăbi independenţa Băncii Centrale.

Viceguvernatoarea Băncii Centrale a Norvegiei şi principala contracandidată a lui Stoltenberg, va asigura interimatul începând cu 1 martie până la intrarea în funcție a acestuia din urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...