Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, va fi noul guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei

Publicat: 07 feb. 2022, 08:30, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, va fi noul guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se întoarce în țara natală: va deveni noul guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei. În vârstă de 62 de ani, Jens Stoltenberg este de opt ani șeful NATO.

La bază economist, acesta a fost premier al Norvegiei în două rânduri, dar și ministru de Finanțe în țara natală. Din 2014, a preluat funcția de secretar general al NATO, mandat pe care și-l va încheia anul acesta. Secretarul general al Alianței este dat de una țările membre NATO, pe un mandat de patru ani, care poate fi prelungit printr-o decizie comună a țărilor membre. Candidatul este ales prin consultări între oficialii acestor state.

Oficialul se va întoarce în Norvegia, unde va prelua rolul de guvernator al Băncii Centrale. Ministrul de Finanțe norvegian a anunțat că actualul secretar general NATO și-ar putea lua în primire noile atribuţii în jurul datei de 1 decembrie. Candidatura lui Stoltenberg la postul de guvernator dus la controverse în Norvegia. Opoziția îl contestă și susține că numirea sa ar putea slăbi independenţa Băncii Centrale.

Viceguvernatoarea Băncii Centrale a Norvegiei şi principala contracandidată a lui Stoltenberg, va asigura interimatul începând cu 1 martie până la intrarea în funcție a acestuia din urmă.