Jill Biden, Prima Doamna a SUA, a vizitat Ucraina după ce a plecat din România (video)

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a efectuat duminică o vizită surpriză în Ucraina şi s-a întâlnit cu soţia preşedintele ucrainean Olena Zelenska la o şcoală din apropierea graniţei cu Slovacia, relatează AFP.

„Am vrut să vin de Ziua Mamei. M-am gândit că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească”, a spus ea jurnaliştilor, afirmând că „poporul american este alături de poporul ucrainean”.

Jill Biden a fost în Slovacia săptămâna aceasta, în special pentru a se întâlni cu familiile refugiaţilor ucraineni, vizita sa în Ucraina fiind păstrată în secret până în ultimul moment.

Prima Doamnă a Statelor Unite i-a oferit un buchet de flori soţiei preşedintelui ucrainean.

Este prima dată când Olena Zelenska apare în public de la începutul conflictului, pe 24 februarie, a declarat un oficial american. Potrivit aceleiaşi surse, cele două prime doamne au făcut schimb de mesaje în ultimele săptămâni.

„În primul rând, aş dori să vă mulţumesc pentru un act foarte curajos”, a spus soţia preşedintelui ucrainean.

„Pentru că înţelegem că este necesar ca Prima Doamnă a Statelor Unite să vină aici în timpul unui război în care au loc operaţiuni militare în fiecare zi, în care sirenele de raid aerian sună în fiecare zi, chiar şi astăzi”, a adăugat Olena Zelenska.

„Toţi simţim sprijinul dumneavoastră şi conducerea preşedintelui american, dar ţinem să subliniem că Ziua Mamei este o zi foarte simbolică pentru noi, deoarece simţim şi dragostea şi sprijinul dumneavoastră într-o zi atât de importantă”, a subliniat Olena Zelenska.

O întâlnire cu uşile închise a celor două prime doamne a durat aproximativ o oră, înainte de a se întâlni cu copii refugiaţi care lucrau la decupaje de hârtie, însoţiţi de mamele lor.

Prima Doamnă a SUA a revenit la graniţa slovacă. Peste 400.000 de ucraineni au intrat în Slovacia de la începutul războiului, potrivit cifrelor Ministerului de Interne. Majoritatea au plecat în alte ţări, aproximativ 74.000 rămânând în Slovacia.

La fel ca în ziua precedentă, când s-a aflat în România, Prima Doamnă a Statelor Unite le-a dat asigurări refugiaţilor pe care i-a întâlnit de sprijinul ţării sale şi a remarcat că majoritatea îşi doresc să se întoarcă acasă cât mai curând posibil.

Luni, ultima zi a turneului său, Jill Biden urmează să se întâlnească cu înalţi oficiali slovaci.

1 COMENTARIU

  1. După ce a zburat peste noapte din Washington, prima doamnă a ajuns la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, lângă Marea Neagră, la timp pentru a ajuta la servirea cina de vineri militarilor americani. Aproximativ 1.600 dintre cele câteva mii de soldați americani pe care președintele Joe Biden le-a desfășurat în Europa de Est în perioada premergătoare războiului dintre Rusia și Ucraina au fost trimiși la bază, care se află la aproximativ 60 de mile (100 de kilometri) de granița României cu Ucraina.
    https://www.armytimes.com/news/your-military/2022/05/06/jill-biden-thanks-us-troops-in-romania-amid-ukraine-war/
    Piesa centrală a călătoriei primei doamne vine duminică – Ziua Mamei – când mama a trei copii se întâlnește cu ucrainenii strămutați care și-au căutat refugiu peste graniță în Slovacia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...