Jocul dublu al vătafului Florin Jianu în lumea IMM-urilor

Controversatul președinte al Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR, Florin Jianu, este un etern abonat la sinecuri de stat, fapt pentru care oricine vine la guvernare îl înfige într-un post bine remunerat.

Jianu reevaluat de Câciu după ce a fost ejectat de Cîțu

La începutul lunii august 2021, fostul ministru interimar al Finanțelor, premierul de atunci Florin Cîțu, a luat o măsură care i-a surprins pe mulți, dar mai ales pe liberalii proveniți din PDL. El a refuzat să mai prelungească mandatele provizorii de patru luni a patru membri cu greutate din Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA – IFN (FNGCIMM SA – IFN).

Era vorba de foștii miniștri din guvernarea Boc- Anca Boagiu și Ion Ariton, și foștii miniștri ai IMM-urilor, Ovidiu Silaghi și Florin Jianu- actualul preşedinte al Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Dar, ulterior, la începutul lunii noiembrie 2021, liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, participă la șușă de imagine ieftină denumită cea de-a 29-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) condus de Florin-Nicolae Jianu.

Numai că după acest eveniment, Florin Jianu își aștepta recompensa prin promovarea în fruntea unui minister, dar a avut ghinion. Dar, noul ministru de Finanțe, Adrian Câciu l-a impus pe Florin Jianu ca președinte al Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA – IFN (FNGCIMM SA – IFN) unde este remunerat cu vreo 12.000 de lei brut pe lună.

Prietenul lui Ponta centrează și tot el dă cu capul

Dar nu trebuie omis faptul că acest fond a fost înființat pentru ”stimularea înființării și dezvoltării intreprinderilor mici și mijlocii, în scopul susținerii activităților intreprinzătorilor (IMM-uri, societăți cooperatiste și persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice potrivit legii).

Acum, practic Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA condus de Florin Jianu aprobă finanțări pentru IMM-uri strânse sub umbrela numită Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România condus tot de… Florin Jianu. Adică, Jianu centrează și tot el dă cu capul! Poate totuși, Agenția Națională de Integritate (ANI) va clarifica jocul dublu al lui Florin Jianu. 

Însă, trebuie precizat că Florin Jianu este un apropiat al lui Victor Ponta fapt pentru care, din martie până în decembrie 2014, a fost ministru pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism în cabinetul Ponta. Ulterior, în era Dragnea, Jianu a fost două săptămâni ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat în guvernul Grindeanu.

Iohannis, somat în 2012 de Jianu să-l pună premier pe Liviu Dragnea

Dar, ceea ce nu se mai spune este faptul că Florin Jianu a făcut mult timp balet politic între PSD și PNL în funcție de interesele sale. Elocvent este faptul că a doua zi după alegerile parlamentare din decembrie 2012, Florin Jianu, cu un tupeu ieșit din comun și ca să se dea bine cu PSD, dar mai ales să intre în grațiile lui Liviu Dragnea, îl soma pe președintele Klaus Iohannis să urgenteze „desemnarea domnului Liviu Dragnea, președinte al Partidului Social Democrat în funcția de prim-ministru ar asigura inclusiv funcționarea optimă și eficace a guvernării, precum și suportul Parlamentului pentru adoptarea legilor necesare bunului mers al economiei“.

Dar Florin Jianu a uitat la aceea vreme că se opusese în 2012, prin diverse tertipuri și aranjamente regizate împreună cu Dragoș Anastasiu și vicepremierul de atunci Costin Borc, introducerii impozitului specific în turism, care a fost una dintre prioritățile legislative ale PSD.

Business-urile off-shore-urilor lui Jianu din Cipru

Poate că acum n-ar fi rău ca liderii PSD și PNL să-și amintească de ce a fost Florin Jianu demis de către Victor Ponta. Presa a semnalat la acea vreme că între ministrul susţinut atunci de PC pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turim, Florin- Nicolae Jianu, şi familia primarului PDL al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, arestat și condamnat pentru fapte de corupţie în dosarul Microsoft, a existat o relaţie de afaceri mai puţin cunoscută.

Membrii familiilor Jianu şi Pinalti au derulat împreună de a lungul timpului mai multe businessuri foarte interesante prin off-shore-uri din Cipru. Mai exact este vorba despre Lavinia Mirabela Borcoş, 33 de ani, căsătorită cu ministrul Florin Jianu şi Gabriel Ştefan, 33 de ani, fiul primarului Gheorghe Ştefan. 

Lavinia Jianu a fost asociată în firma de consultanţă pentru afaceri şi management „Fast Accessing Solutions” SRL, din Bucureşti, cu două off-shore-uri cu aceeaşi adresă din Cipru: „Hammered Holdings Limited” şi „Tainz Holdings Limited”, înfiinţate la două zile distanţă unul de celălalt, în mai 2009, şi reprezentate de Ionuţ Dragoş Măstăcăneanu, tot de 33 de ani, din Piatra Neamţ. Trebuie precizat că Ionuţ Dragoş Măstăcăneanu este partenerul de afaceri şi interpusul fraţilor Gabriel şi Giorgiana Ştefan (copiii lui Gheorghe Ştefan- Pinalti) în toate afacerile acestora. 

Mai mult, Gabriel Ştefan apare, oficial ca asociat la “Hammered Holdings Limited” şi “Tainz Holdings Limited” în cadrul firmei de consultanţă în management şi afaceri „Stone Real Construct” SRL. Tot de consultanţă se ocupă şi firma Laviniei Jianu, sus-menţionată “Fast Accessing Solutions”, unde, pe lângă cele două off-shore-uri ale lui Gabriel Ştefan, mai apare că asociată şi Oana Mihaela Bâra, culmea, de aceeaşi vârstă cu soţia lui Jianu, adică 33 de ani, şi născută tot în Piatră Neamţ, dar domiciliată în Bucureşti. 

Oana Mihaela Bâra şi Mihaela Jianu sunt nu numai partenere de afaceri, ci şi bune prietene şi colege de muncă, ambele fiind coordonatoare de proiecte europene în Consiliul Naţional al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIMMR), entitate aflată în subordinea soţului Florin Jianu, ministru pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism. Surprinzător, firma soţiei lui Florin Jianu şi a lui Gabriel Ştefan „Fast Accessing Solutions” Bucureşti, a fost dizolvată şi lichidată brusc, la cererea asociaţilor, pe 3 aprilie 2013, deşi avea activitate şi înregistra chiar şi profit.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole