Jocul pe termen lung al coaliției: Scenariul care stă pe masa PSD și PNL, tot mai greu de realizat

Publicat: 25 iun. 2024, 14:09, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Jocul pe termen lung al coaliției: Scenariul care stă pe masa PSD și PNL, tot mai greu de realizat

Coaliția PSD-PNL se confruntă cu o dilemă majoră în privința alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că Marcel Ciolacu, actualul premier și președinte al PSD, este cel mai bine plasat candidat pentru alegerile prezidențiale. Totodată, Romașcanu a subliniat că se analizează varianta unui candidat comun PSD-PNL, însă a avertizat că un refuz din partea liberalilor ar putea duce la absența unei liste comune și la alegerile parlamentare.

„Marcel Ciolacu este cel mai bine plasat candidat în acest moment. El este premier și președintele partidului, normal că este favorit pentru a fi candidatul la alegerile prezidențiale. Tot timpul este tot timpul până acum. S-a schimbat favorabilitatea, s-a schimbat gradul de performanță guvernamentală, românii au înțeles care sunt realizările PSD când este la guvernare,” a explicat Romașcanu.

El a adăugat că orice membru al PSD ar putea fi un candidat prezidențial bun, dar Ciolacu este cel mai bine poziționat și ar putea ajunge în turul al doilea fără mari dificultăți. Romașcanu a menționat că după clarificarea situației în coaliție, va urma discuția despre organizarea Congresului PSD.

Romașcanu a subliniat și că, în cazul în care nu se va ajunge la o soluție pentru un candidat comun la alegerile prezidențiale, șansele de a avea o listă comună la alegerile parlamentare sunt foarte mici. „Puțin probabil să mai avem o listă comună la alegerile parlamentare, dacă nu avem un candidat comun la prezidențiale,” a spus el.

De asemenea, Romașcanu a menționat că nu s-a închis nicio discuție privind un tandem președinte-premier. „Dacă ieșeam astăzi să vă anunț că Marcel Ciolacu este candidatul comun al PSD-PNL la prezidențiale, atunci pe deducție logică Nicolae Ciucă era candidatul pentru funcția de premier,” a concluzionat el.