Jocurile Olimpice și Paralimpice: Măsuri de prevenție a infecțiilor sexuale!

Publicat: 26 feb. 2024, 19:51, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Jocurile Olimpice și Paralimpice: Măsuri de prevenție a infecțiilor sexuale!
foto: Wall-Street.ro

Peste 16 milioane de turiști sunt așteptați la Paris la Jocurile Olimpice și Paralimpice, autoritățile sanitare avertizând asupra  riscului transmiterii unor infecții sexuale.

Jocurile Olimpice și Paralimpice  de la Paris sunt programate între 26 iulie și 11 august, respectiv 28 august și 8 septembrie anul acesta.

Chlamidia, gonoree, sifilis… sunt invitați nedoriți care ar putea  diminua bucuria Jocurilor Olimpice Paris, 2024. Aceste infecții cu transmitere sexuală (IST) se propagă în timpul raporturilor sexuale neprotejate.

Precedentele evenimente de acest gen sunt o dovadă: în 2021 la Jocurile de la Tokyo și în 2000 la  JO de la Sydney.

Dominique Costagliola, epidemiolog și specialist în HIV, a lansat recent o alertă în revista INSERM.

”Mai multe persoane sunt așteptate și ne așteptăm la contacte între aceste persoane, inclusiv sexuale”, a precizat specialistul pentru BFMTV, adăugând că astfel crește riscul transmiterii de IST în această perioadă.

Medicii subliniază că mai frecvente pot fi chlamidia, gonoreea, sifilisul dar și HIV, infecții care deja înregistrează o creștere la nivel mondial.

„A măsura creșterea cazurilor de IST în perioada marilor evenimente, cum sunt jocurile olimpice, reprezintă o veritabilă provocare”, subliniază OMS. Dificultatea vine în principal de la absența, inițial, a simptomelor vizibile la numeroase persoane infectate.  ”Simptomele se pot manifesta ulterior, la întoarcerea în țara de origine”, explică OMS.

Peste 200.000 de prezervative

Totuși, ”fie că este un val sau un tsunami”, această problemă impune prevenție și pregătire, ”ceea ce va afecta serviciile de urgență”, subliniază Dominique Costagliola.

În acest sens, sunt programate campanii de prevenție destinate atleților și  acces la diverse dispozitive de protecție: prezervative masculine și feminie, cu sau fără latex. Autoritățile au anunțat că vor fi distribuite  peste 200.000 de prezervative.