Joe Biden critică dur Curtea Supremă a SUA la o strălucitoare strângere de fonduri la Hollywood

Publicat: 19 iun. 2024, 13:35, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Joe Biden critică dur Curtea Supremă a SUA la o strălucitoare strângere de fonduri la Hollywood

Președintele american Joe Biden a atacat în mod direct Curtea Supremă a Statelor Unite, afirmând că aceasta „nu funcționează bine,” într-un discurs susținut la o fastuoasă strângere de fonduri organizată sâmbătă în Los Angeles. Evenimentul, care a reușit să adune 28 de milioane de dolari, a avut o listă impresionantă de invitați, inclusiv fostul președinte Barack Obama și numeroase vedete de la Hollywood.

Critici directe și atacuri la Curtea Supremă

Biden, un critic frecvent al unor decizii specifice ale Curții Supreme, a declarat că instanța „nu a fost niciodată la fel de izolată ca astăzi” și a subliniat că „adevărul este că nu a existat niciodată o instanță care să fie atât de depășită.” Președintele a menționat și declarațiile controversate ale judecătorului conservator Clarence Thomas, care a sugerat că instanța ar trebui să reconsidere aspecte precum fertilizarea in vitro și contracepția.

Un viitor incert cu Trump

În discursul său, Biden a avertizat că, dacă Donald Trump va fi reales, acesta va avea posibilitatea să numească doi noi judecători la Curtea Supremă. De la preluarea mandatului de către Biden, majoritatea conservatoare a Curții a luat decizii care au restricționat acțiunile afirmative, drepturile comunității LGBTQ+, controlul armelor și reglementările de mediu.

Obama și puterea alegerilor

Barack Obama a subliniat importanța alegerilor în determinarea puterii Curții Supreme, afirmând că „ceea ce vedem acum este un produs secundar al anului 2016,” referindu-se la alegerea lui Trump. Obama a încurajat publicul să învețe din lecțiile trecutului, accentuând că aceste alegeri contează enorm.

O demonstrație de forță și elan

Strângerea de fonduri din Los Angeles a fost concepută pentru a demonstra puterea și elanul campaniei lui Biden, în ciuda cotelor scăzute de aprobare ale președintelui și a îngrijorărilor legate de vârsta sa, 81 de ani. Evenimentul a fost una dintre cele mai mari strângeri de fonduri organizate de democrați, atrăgând o sumă record de 28 de milioane de dolari.

Celebritățile de la Hollywood, alături de Biden

Evenimentul a fost marcat de prezența unor personalități de renume, precum George Clooney, Julia Roberts, Jack Black, Jason Bateman, Kathryn Hahn și Sheryl Lee Ralph. În ultimele săptămâni, vedete ca Mark Hamill, Robert De Niro și Steven Spielberg și-au arătat susținerea pentru Biden, participând la diverse evenimente și conferințe de presă.

Strângeri de fonduri record

Purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Biden a declarat că „28 de milioane de dolari se îndreaptă spre strângerea de fonduri a președintelui Biden în Los Angeles – și continuă.” Evenimentul din Los Angeles a depășit suma de 26 de milioane de dolari generată de o strângere de fonduri din martie, găzduită de Stephen Colbert la New York City.

Pachetul de bilete de top pentru evenimentul din LA a costat 500.000 de dolari, iar artiștii Queen Latifah, Lenny Kravitz, Lizzo, James Taylor, Christina Aguilera și Barbra Streisand au cântat pentru a-l susține pe Biden.

Concurență strânsă în sondaje

Cu mai puțin de cinci luni înainte de alegeri, Biden și Trump sunt la egalitate în sondajele naționale. Deși Trump are un avantaj în statele indecise, democrații speră că suportul financiar din zonele liberale, precum Los Angeles, va face diferența.

Democrații se bazează pe sprijinul financiar din partea elitei de la Hollywood, în timp ce republicanii critică adesea acest aspect. Totuși, donatorii din California contribuie semnificativ la campaniile prezidențiale ale ambelor partide.

Președintele Biden a strâns în California 24 de milioane de dolari până la 30 aprilie, iar Trump 11,7 milioane de dolari, conform datelor Comisiei Electorale Federale. După soluționarea grevelor din sectorul entertainment, Biden a reușit să găzduiască mai multe strângeri de fonduri în stat, inclusiv una în decembrie, unde biletele de top s-au apropiat de 1 milion de dolari.

Această strângere de fonduri marchează o etapă crucială în campania lui Biden, demonstrând că, în ciuda provocărilor, susținerea pentru președinte rămâne puternică în comunitatea hollywoodiană.