Joe Biden împlinește 79 de ani. Cum era pe cale să-şi abandoneze cariera politică președintele SUA

Publicat: 20 nov. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în Internațional
Joe Biden împlinește 79 de ani. Cum era pe cale să-şi abandoneze cariera politică președintele SUA

Joe Biden, președintele SUA, împlinește pe 20 noiembrie 79 de ani și este cel mai în vârstă președinte al națiunii. Nu o dată, ci chiar de două ori în viață era cât pe ce să-şi abandoneze cariera politică…

Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. este cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite. Membru al Partidului Democrat, a fost al 47-lea vicepreședinte din 2009 până în 2017 în timpul mandatelor președintelui Barack Obama și a reprezentat statul Delaware în Senatul Statelor Unite din 1973 până în 2009.

Faptul că democraţii s-au decis pentru el și nu au ales un candidat mai tânăr sau unul de culoare, nu a surprins, explică Mitchell S. McKinney, profesor la Universitatea din Missouri, a cărui specialitate sunt retorica şi dezbaterile candidaţilor la preşedinţia SUA. McKinney îl consideră pe Biden „politicianul consecvent, consolant, empatic„, exact opusul lui Trump, care l-a atacat adesea pe contracandidatul său numindu-l „Slow Joe„, lentul Joe. „Victoria lui Biden în alegeri (n.r. – alegerile prezidențiale din SUA, desfășurate în noiembrie 2020) este un semnal foarte important care indică ce fel de conducere îşi doreşte naţiunea”, subliniază McKinney. 

Multe s-au spus și s-au scris despre viața lui Joe Biden. Printre acestea și faptul că nu o dată, ci chiar de două ori în viață era cât pe ce să-şi abandoneze cariera politică…

Mai întâi în iarna anului 1972. Avea 29 de ani şi îşi propusese să câştige un mandat de senator în statul federal Delaware. Deşi bugetul electoral nu era prea mare şi avusese nevoie de sprijinul membrilor familiei în campania electorală, Biden a câştigat în noiembrie fotoliul de senator în faţa contracandidatului său republican J. Caleb Boggs, de 12 ani membru al Senatului. La doar câteva săptămâni după aceea s-a petrecut tragedia. Soţia sa Neilia şi fiica lor Naomi, de numai un anişor, şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină. Cei doi fii, Beau şi Hunter, au fost grav răniţi. Iniţial, Biden a vrut să renunţe atunci la postul de senator, abandonând ulterior ideea la insistenţele celor apropiaţi. Jurământul l-a depus practic pe patul de spital al băieţilor. Sora lui Valerie l-a ajutat la creşterea copiilor până la căsătoria sa cu actuala soţie, Jill Jacobs, în 1977, potrivit DW. Împreună au o fiică, pe nume Ashley.

Devotament dus până la sacrificiu şi o viaţă împlinită

Decenii mai târziu, avea să fie din nou greu încercat de soartă. În 2015 era vicepreşedinte în administraţia lui Barack Obama, cu care pregătea o reformă importantă a sistemului sanitar. Aşa-numitul Affordable Care Act urma să permită şi milioanelor de americani cu venituri mai mici accesul la asistenţă medicală. În 2015 era vicepreşedinte în administraţia lui Barack Obama, cu care pregătea o reformă importantă a sistemului sanitar. Aşa-numitul Affordable Care Act urma să permită şi milioanelor de americani cu venituri mai mici accesul la asistenţă medicală. 

În timp ce se îngrijea ca mulţi americani să dispună de un suport medical de bază, fiul său mai mare, Beau, a fost răpus de o tumoare cerebrală. Joe Biden avea de gând să candideze la alegerile prezidenţiale din 2016. După moartea fiului său a renunţat, însă, la candidatură, dedicând mai mult timp familiei. Cu câteva zile înaintea încheierii mandatului său de vicepreşedinte, Barack Obama i-a conferit Medalia Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă. „A-l cunoaşte pe Joe Biden înseamnă a şti ce este o iubire neprefăcută, devotament dus până la sacrificiu şi o viaţă împlinită”, a declarat cu acel prilej Obama.