Joe Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că nu va lăsa singură Ucraina în fața Rusiei

Preşedintele american Joe Biden i-a promis miercuri omologului ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită istorică la Washington, că ucrainenii „nu vor fi niciodată singuri” în faţa Rusiei şi că Statele Unite vor ajuta Kievul cât timp va fi necesar, informează AFP.

„Nu veţi fi niciodată singuri”, a declarat preşedintele SUA în timpul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu liderul ucrainean.

Când libertatea Ucrainei a fost ameninţată, poporul american, la fel ca generaţii de americani înaintea lor, nu a ezitat”.”Suntem conştienţi că lupta Ucrainei face parte din ceva mult mai mare”, a adăugat Joe Biden.”Poporul american ştie că, dacă nu rezistăm unor astfel de atacuri flagrante la adresa libertăţii, a democraţiei şi a principiilor fundamentale precum suveranitatea şi integritatea teritorială, lumea se va confrunta cu consecinţe mult mai grave„.

Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie”, a continuat el, spunând că „nu este deloc îngrijorat” de soliditatea alianţei occidentale. „Nu am văzut niciodată NATO sau UE atât de unite pe un subiect”, a spus preşedintele Biden.”Putin a crezut că va slăbi NATO, în schimb a întărit NATO”, a subliniat preşedintele SUA.

Sistem de apărare Patriot

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a salutat anunţul făcut miercuri de Washington referitor la trimiterea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot, cel mai sofisticat deţinut de armata americană. Acesta va întări „în mod semnificativ” apărarea Ucrainei împotriva atacurilor ruse.”Este un pas foarte important în crearea unui spaţiu aerian sigur pentru Ucraina”, le-a spus reporterilor Volodimir Zelenski.

„Este un sistem defensiv”, a subliniat preşedintele american.”Este defensiv, nu este o măsură de escaladare”, a insistat Joe Biden.

Preşedintele Zelenski a sugerat că va cere mai multe rachete Patriot.”Ce se va întâmpla odată instalat sistemul Patriot? După aceea, îi vom trimite un nou mesaj preşedintelui Biden spunându-i că ne-ar plăcea să avem mai multe”, a spus el, stârnind râsete în încăpere.

„Lucrăm la asta”, a răspuns preşedintele Biden.

„Suntem în război, îmi pare rău, îmi pare foarte rău”, a adăugat Volodimir Zelenski ridicând braţele. Dar „pacea justă” evocată puţin mai devreme de domnul Biden pentru a pune capăt acestui conflict „nu implică niciun compromis în ceea ce priveşte suveranitatea, libertatea şi integritatea teritorială a ţării mele”, a ţinut să precizeze preşedintele ucrainean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...