Jucătorii din turism cer din nou suportul Guvernului și ajutorul promis, de 20% din cifra de afaceri

Grupul de Lucru pentru Turism din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) și Alianța pentru Turism (APT) au lansat, ieri, un apel către autorități cu privire la situația afacerilor din industria ospitalității.

Reprezentanții celor două organizații au semnalat nevoia de lichiditate și predictibilitate în rândul operatorilor economici pentru a supraviețui crizei actuale și pentru a asigura o redresare sănătoasă și sustenabilă a acestui sector. Cele două entități au cerut din nou sprijin pentru industria turismului.

Printre propunerile CDR și APT se numără calibrarea unui plan pentru despăgubirile aferente perioadei în care industria a fost restricționată la începutul anului 2021, accelerarea plăților restante către operatori (returnarea TVA și concedii medicale), implementarea măsurilor de sprijin angajate de către Guvern în decursul anului 2020 (ajutorul de 20% din cifra de afaceri și Măsurile 2 și 3) și decuplarea funcționării HORECA la 30% de variațiile ratei de incidență și raportarea la existența sau nu a unui lockdown total.

„Această industrie încă trăiește, încă există, însă în fiecare zi se adaugă antreprenori care nu mai fac față. Fiecare zi contează! Este important ca oxigenul atât de necesar să nu vină după deces”, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele CDR.

Este nevoie de soluții rapide

Acesta a precizat că există un dialog intens cu autoritățile și a subliniat că acest parteneriat trebuie să reprezinte fundamentul pentru definirea și implementarea măsurilor necesare, în consultare cu operatorii economici. Este important ca soluțiile să fie facile și să fie evitate procesele greoaie și birocrația excesivă care compromite viteza de implementare a măsurilor promise de către autorități.

Președintele CDR a adăugat că ultimele două săptămâni demonstrează faptul că industria este responsabilă și că s-a delimitat de cei care nu respectă regulile, dovadă faptul că redeschiderea restaurantelor nu a generat noi focare.

„Suntem în ultimul ceas în care această industrie mai poate fi salvată! Nu mai este problema crizei sanitare, ci este problema dorinței și putinței actualului Guvern de a rezolva această criză”, a afirmat Daniel Mischie, liderul Grupului de Lucru pentru Turism din cadrul CDR, remarcând că există un acord politic în ceea ce privește sprijinul pentru sectorul ospitalității, însă concretizarea angajamentelor asumate de guvernanți este tardivă.

Potrivit lui Mischie, principalele provocări cu care se confruntă operatorii sunt pe de o parte lipsa de resurse financiare, iar pe de altă parte absența predictibilității. Liderul Grupului de Lucru pentru Turism din cadrul CDR a concluzionat că infuzia de capital promisă de către Guvernul României trebuie să fie operaționalizată cu celeritate, pentru a evita un colaps la nivelul industriei.

Este momentul ca pregătirea repornirii industriei turistice din România, pe care ne-o dorim cu toții să vină cât mai repede și în condiții de siguranță, să se realizeze printr-un parteneriat între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și structurile asociative și federative din turism sub forma Organizației de Management a Destinației (OMD) România”, a susținut Alin Chipăilă, președintele APT.

Repornire sustenabilă

Acest obiectiv din Programul de Guvernare nu este doar un deziderat al industriei, ci și o condiție esențială pentru o repornire sustenabilă, întrucât odată cu revirimentul industriei ospitalității la nivel mondial ca urmare a evoluției vacinării populației și a respectării normelor de siguranță, România va intra într-o competiție acerbă cu celelalte destinații europene și globale. Complementar cu dezvoltarea OMD-ului național, președintele APT a adăugat că reglementarea turismului de incoming ca export de servicii va sprijini eforturile de transformare a României într-o destinație competitivă și va crește numărul de turiști străini.

Acționăm ca niște pompieri care string un foc existent, dar nu privesc cu bătaie lungă către viitor”, a afirmat Călin Ile, purtătorul de cuvânt al APT, adăugând că miza trebuie să fie nu doar acoperirea daunelor cauzate de pandemie, ci și pregătirea pentru perioada post-pandemică. Acesta a făcut referire la fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) drept o oportunitate pentru investiții în forța de muncă și în infrastructura turistică, oferind exemplul altor țări europene care au inclus linii dedicate pentru repornirea industriei ospitalității în planurile naționale pentru accesarea fondurilor europene dedicate redresării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al APT, o altă componentă a planului de relansare a industriei este legată de restricțiile cu privire la călătorii, acesta amintind faptul că România este printre puținele țări care solicită atât un test negativ pentru coronavirus și, în același timp, impune obligativitatea de a sta în carantină timp de 14 zile.

„La o lună și jumătate de când există Ministerul, forma de reorganizare este foarte ambiguă”, a concluzionat Călin Ile, reiterând nevoia de predictibilitate și transparență din partea autorităților, pentru dezvoltarea soluțiilor de ieșire din această criză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...