Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Voiculescu la 10 ani de închisoare, a câștigat la CEDO procesul cu statul român

Publicat: 20 oct. 2020, 14:49, de Mihaela Ionescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Voiculescu la 10 ani de închisoare, a câștigat la CEDO procesul cu statul român

Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare și care a fost exclusă din magistratură, a câștigat procesul intentat statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a constatat că i-au fost încălcate mai multe drepturi atunci când a fost cercetată disciplinar.

Camelia Bogdan a dat statul român în judecată pentru decizia de excludere a sa din magistratură, luată în 2017 de Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

CEDO a decis încălcarea art 6 a Convenției Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil. Curtea a decis ca statul român să îi plătească Cameliei Bogdan despăgubiri de 8.000 de euro, față de 100.000 de euro, cât ceruse.

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost sancţionată disciplinar cu excluderea din magistratură, printr-o hotărâre a Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii. Totodată, s-a dispus şi suspendarea judecătoarei din profesie, până la rămânerea definitivă a acestei sancţiuni, conform Hotnews.ro.

Prin cererea adresată CEDO, Camelia Bogdan a invocat încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (art. 6 şi art. 8 din Convenţie), sub aspectul absenţei prescripţiei răspunderii disciplinare, interdicţiei automate de exercitare a profesiei până la soluţionarea definitivă a cauzei disciplinare şi imposibilităţii de a contesta această interdicţie prin nereglementarea internă a unei căi de atac împotriva măsurii suspendării din profesie, în fapt lipsa de acces la o instanţă de judecată, precum şi divulgarea către presă, de către autorităţi a informaţiilor confidenţiale privind procedura disciplinară.