Judecătorii din Galați nu sunt de acord cu modificarea pensiilor magistraților

Publicat: 02 iun. 2023, 18:30, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Judecătorii din Galați nu sunt de acord cu modificarea pensiilor magistraților

Judecătorii de la Curtea de Apel Galați au votat în unanimitate adoptarea unui punct de vedere prin care sunt respinse, atât modalitatea de calcul a pensiilor judecătorilor și procurorilor, cât și modificarea condițiilor de pensionare a acestora.

Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Galaţi, convocată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a votat în unanimitate „un punct de vedere în totalitate negativ” cu privire la amendamentele depuse la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal înregistrat pe rolul Camerei Deputaților sub nr. Plx. 244/2023.

„Având în vedere proiectul de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților, privind reforma în domeniul pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, inclusiv sub aspectul condițiilor de pensionare și al modalității de calcul al pensiilor, judecătorii din cadrul Curții de Apel Galați, întruniți în Adunarea Generală, solicită ca modificările legislative referitoare la aceste aspecte să fie stabilite cu respectarea standardelor constituționale vizând principiul fundamental al independenței justiției și al cooperării loiale între instituțiile publice”, se spune în comunicatul Curții de Apel Galați.

Argument: creșterea vârstei de pensionare nu compensează deficitul de judecători

În ceea ce privește creșterea vârstei de pensionare a magistraților, judecătorii din Galați consideră că prin această măsură nu ar putea fi compensat deficitul de judecători care este necesar pentru asigurarea calității actului de justiție.

„Modalitatea în care se propune amendarea proiectului normativ privind creșterea treptată a vârstei de pensionare afectează și mai mult numărul de judecători necesar pentru creșterea calității și eficienței actului de justiție, în condițiile în care există deja un deficit acut de personal în instanțele judecătorești iar schemele actuale de personal sunt subdimensionate în raport de necesitățile reale ale sistemului judiciar, determinate fiind de volumul excesiv de activitate.

Acest deficit nu poate fi compensat cu efortul suplimentar al judecătorilor aflați în prezent în activitate, în condițiile în care este necesară și asigurarea unor standarde de exigență înalte privitoare la actul de justiție”, se spune în Procesul Verbal încheiat la adunarea generală.

În cadrul ședinței s-a mai stabilit că se impune clarificarea situației juridice a acelor magistrați care au intrat mai târziu în profesie și care nu ating la vârsta maximă de 70 ani stagiul minim de cotizare în funcția de magistrat de 25 ani și, prin urmare, nu pot beneficia în niciun mod de pensie de serviciu.

Salariile și pensiile de serviciu ale judecătorilor sunt drepturi consacrate

În Procesul – Verbal al Adunării Generale a Judecătorilor de la Curtea de Apel Galați se mai face referire la remunerațiile și pensiile de serviciu ale judecătorilor, precizându-se că acestea au fost consacrate atât în documentele internaționale cât și în jurisprudența Curții Constituționale a României (CCR).

Astfel, potrivit art. 6.4 din Carta Europeană privind statutul judecătorilor, magistrații au dreptul la „plata unei pensii al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdicțională”.

De asemenea, CCR a stabilit, în mod constant, în jurisprudența proprie, că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unor garanții sociale, precum pensia de serviciu.

În acest context sunt precizate mai multe decizii ale CCR: Decizia nr. 20/2000, Decizia nr. 433/2013, Decizia nr. 501/2015, Decizia nr.45/2018, Decizia nr. 574/2018, Decizia nr. 153/2020 și Decizia nr. 900/2020.