Julian Assange a făcut apel la decizia guvernului britanic privind extrădarea sa către SUA

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a făcut apel vineri la decizia guvernului britanic de a-l extrăda către Statele Unite, a anunţat Înalta Curte de la Londra, relatează AFP.

Australianul, în vârstă de 50 de ani, este urmărit penal în Statele Unite, unde riscă 175 de ani de închisoare pentru o scurgere masivă de documente confidenţiale. După o lungă bătălie juridică, ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a semnat pe 17 iunie un ordin de extrădare.

Assange, care s-a aflat trei ani la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, lângă Londra, a avut termen până vineri să facă apel.

Justiţia britanică a confirmat că “a primit o notificare din partea lui Julian Assange în care acesta anunţa că face apel la decizia Ministerului de Interne de a-l extrăda”.

Vineri, înainte ca Julian Assange să împlinească 51 de ani, câţiva zeci de susţinători – inclusiv soţia sa Stella Assange, cu care s-a căsătorit în martie – s-au adunat în faţa Ministerului de Interne pentru a protesta împotriva deciziei de extrădare.

Dacă i se acordă autorizaţia de a face apel, audierea ar putea să nu aibă loc până la începutul anului 2023, a declarat pentru agenţia de presă PA Kate Goold, partener la firma de avocatură Bindmans şi specialist în cazuri de extrădare.

Potrivit acesteia, Assange ar putea sesiza şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, proces care ar putea dura câţiva ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole