Jungla sau burlanul? 4 ani de procese în războiul dintre fostul ministru Florin Spătaru și șeful Direcției „Prefecturi” din MAI
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/spataru.jpg)
De patru ani, instanțele din Galați judecă un război în instanță între două personaje cu funcții importante în stat, fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, în prezent consilier al primului ministru și Teodor Iulian Gheorghe, șeful Direcției „Prefecturi” din MAI, miza acestor dispute fiind neînțelegerile dintre doi vecini, care puteau fi rezolvate pe cale amiabilă.
În ultimele zile, în campania pentru alegerile prezidențiale de pe 4/18 mai, am asistat la mai multe referiri ale unor candidați la funcția supremă la prioritatea de schimbare a situației din justiție, pentru o judecare cu celeritate a dosarelor. Asta ar însemna, în primul rând, o reducere a numărului de dosare pe care un complet de judecată trebuie să îl administreze la un singur termen. În prezent, într-o singură zi, un magistrat trebuie să judece un teanc de câteva zeci de dosare.
În cazul de față avem un exemplu de aglomerare inutilă a instanțelor pentru un litigiu banal, neînțelegerile dintre doi vecini. Problema mai gravă este că cei doi vecini dețin funcții importante în stat și măcar din acest motiv ar fi trebuit să își rezolve neînțelegerile printr-o „amiabilă”, în loc să aglomereze instanțele.
Protagoniștii: Florin Spătaru (PSD), fost ministru al Economiei și Teodor Iulian Gheorghe (PNL), șeful Direcției „Prefecturi” din MAI
Marți, 29 aprilie, instanța de la Secția Civilă a Tribunalului Galați a dispus o nouă amânare, până pe 24 septembrie, în dosarul nr 18.321/233/2021. A fost al patrulea termen în recursul din acest dosar. Instanța de la Tribunalul Galați a dispus o nouă amânare pentru ca părțile să primească actele depuse la dosar: „pentru a se comunica înscrisurile depuse, acordă termen la data de 24.09.2025, ora 11:00”, se spune în comunicarea Tribunalului.
Procesul la care ne referim este între două personaje cu funcții importante în stat, Teodor Iulian Gheorghe, șeful Direcției „Prefecturi” din MAI și fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, în prezent consilier al premierului Marcel Ciolacu, care locuiesc pe strada Mihai Bravu din Galați, în case învecinate. Sunt case construite în perioada interbelică și după regulile din acea vreme nu există un gard, peretele unei case este în curtea celeilalte case.
Acțiunea în instanță a fost înregistrată de Teodor Iulian Gheorghe în toamna anului 2021 la Judecătoria Galați. S-a ajuns la un proces care s-a prelungit 4 ani, deși miza neînțelegerilor dintre cei doi demnitari este derizorie. Nu se înțeleg în probleme banale, cum ar fi tăierea unor crengi care distrug zidul casei vecinului sau instalarea unor uluce și burlane.
Florin Spătaru a fost nominalizat în 2021 pentru Ministerul Economiei de către liderii PSD Galați, așa că a uitat de mai vechile sale afinități cu UNPR-ul generalului Oprea, când devenise chiar președintele „Municipalei” UNPR Galați și obținuse și un mandat de consilier municipal UNPR. Din 2021 a devenit membru al PSD Galați. După încetarea mandatului la Ministerul Economiei, Spătaru a devenit consilierul pentru probleme economice al premierului Marcel Ciolacu.
Vecinul său, Teodor Iulian Gheorghe, este din 2016 director general al Direcției Generale pentru Relațiile cu Prefecturile din MAI. El a fost unul din liderii noii generații din PNL Galați și în perioada 2009 – 2012 a fost numit de PNL în funcția de director general al Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, companie a Ministerului Transporturilor care asigură condițiile de navigație pe Dunăre.
În mai 2012, când liderul PNL Galați, Victor Paul Dobre devenea ministru delegat pentru Administrație în Guvernul USL, Teodor Iulian Gheorghe a devenit director de cabinet al ministrului Dobre, iar ulterior a rămas în MAI, fiind promovat șef de serviciu, director adjunct și director general.
Fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, obligat „să desfiinţeze plantaţia” de lângă peretele vecinului
Miza neînțelegerilor este vegetația care crește în curtea casei familiei Spătaru și care afectează peretele casei vecinului, Teodor Iulian Gheorghe. În septembrie 2021, acesta a deschis acțiune în instanță la Judecătoria Galați, cerându-le magistraților să îi oblige pe „pârâții” Spătaru Florin Marian și Butucesu Beatrice, soția domnului Spătaru, să lase liber de vegetație un spațiu de 60 de centimetri de la peretele casei sale.
În dosarul 18.321/233/2021, Judecătoria Galați a admis cererea lui Teodor Iulian Gheorghe, obligându-l pe Florin Spătaru „să desființeze plantația”, în cazul în care „pârâtul” Spătaru va refuza să facă acest lucru instanța autorizându-l pe vecin să intre pe proprietatea familiei Spătaru și să treacă la tăierea „plantațiilor, rădăcinilor, ramurilor” care trec de cei 60 cm de la limita de hotar.
„(Instanța) dispune obligarea pârâţilor să desfiinţeze plantaţia dinspre peretele nordic al imobilului situat în Galaţi, str. Mihai Bravu nr.– , care nu respectă limita de 60 cm faţă de limita de hotar, în termen de un an de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
În cazul refuzului pârâţilor, instanţa autorizează reclamantul să pătrundă pe fondul pârâţilor pentru tăierea plantaţiilor, rădăcinilor, ramurilor care nu respectă limita legală de 60 cm faţă de linia de hotar”, se preciza în sentința Judecătoriei Galați în dosarul 18.321/233/2021.
Și vecinul a fost obligat să instaleze uluce și burlane ca să capteze apa de ploaie care ajunge în curtea casei familiei Spătaru
La proces, Florin Spătaru a contraatacat printr-o cerere reconvențională, pentru că la rândul său este nemulțumit de faptul că vecinul Teodor Iulian Gheorghe nu a amenajat la peretele din spatele casei un sistem de preluare a apelor provenite din ploi și apa se scurge în curtea sa.
Instanța de la Judecătoria Galați a admis și această cerere, obligându-l pe Teodor Iulian Gheorghe să amenajeze un sistem de scurgere a apelor provenite din ploi.
„(Instanța) admite cererea reconvenţională formulată de pârâtul-reclamant Spătaru Florin Marian. Obligă reclamantul-pârât Gheorghe Teodor Iulian la efectuarea unui sistem de scurgere astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul pârâţilor situat în Galaţi, str. Mihai Bravu nr. –, în termen de 1 an de la data rămânerii definitive a prezentei cauze”, se mai spunea în Hotărârea nr 9311 a Judecătoriei Galați.
Judecătoria Galați a hotărât și „organizarea de șantier”, dar degeaba. Cei doi vecini n-au rezolvat nimic
A mai fost tranșată în instanță și situația peretelui casei de pe str Mihai Bravu nr 2, care este în curtea casei ministrului Spătaru.
Judecătoria Galați l-a obligat pe Teodor Iulian Gheorghe „la repararea peretelui nordic ce se învecinează cu imobilul situat în Galaţi, str. Mihai Bravu nr. –, în termen de 1 an de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, acesta fiind obligat și „să procedeze la emiterea unui certificat de urbanism şi să efectueze lucrările cu respectarea dispoziţiilor certificatului de urbanism”. La rândul lor, „pârâtul” Florin Spătaru a fost obligat„să permită reclamantului accesul pentru efectuarea reparaţiilor la peretele nordic”.
Nu s-a întâmplat nimic. Peretele casei lui Teodor Iulian Gheorghe este în continuare nereparat. De pe acoperiș coboară un burlan care aduce apa din ploi la rădăcinele „plantației” din curtea vecinului.
S-a ajuns la recurs. Nu știm cât va dura, poate încă 3-4 ani. Întrebarea este ce ar trebui să mai decidă judecătorii Tribunalului Galați ca cei doi „vecini” să ajungă la o înțelegere?