Jurnaliștii, în centrul atenției UE: Parlamentul cere aplicarea integrală a noii legi media

Publicat: 08 iul. 2025, 20:16, de Rona David, în ACTUALITATE , ? cititori
Jurnaliștii, în centrul atenției UE: Parlamentul cere aplicarea integrală a noii legi media
PE

Pe măsură ce Regulamentul European privind Libertatea Mass-Media (EMFA) se apropie de data aplicării – 8 august 2025 – Parlamentul European trage un semnal de alarmă: statele membre trebuie să se pregătească pentru implementarea completă și corectă a noilor norme.

Eurodeputații au  dezbatut măsurile necesare pentru a garanta independența editorială, protejarea jurnaliștilor și transparența finanțării media.

În centrul discuției: interzicerea supravegherii abuzive, respectarea confidențialității surselor și responsabilizarea autorităților naționale în susținerea presei libere.

Marți, 8 iulie, a.ac, in Parlamentul European de la Strasbourg s-a discutat despre necesitatea ca statele membre și furnizorii de servicii media să se asigure că aplică în totalitate regulile menite să protejeze jurnaliștii și libertatea presei.

Având în vedere că Regulamentul European privind Libertatea Mass-Media (EMFA) urmează să intre în aplicare la 8 august 2025, Parlamentul dorește să sublinieze importanța ca țările UE să acționeze pentru a proteja sursele media și comunicările confidențiale. Aceasta înseamnă să nu rețină sau să sancționeze jurnaliștii, să nu efectueze percheziții nejustificate în redacții și să nu instaleze software de supraveghere.

Statele membre vor trebui să garanteze independența editorială a serviciilor publice de media și să publice toate informațiile privind proprietatea media în baze de date naționale, printre alte inițiative menite să asigure transparența. Noua legislație mai prevede că instituțiile media vor trebui să raporteze fondurile primite din publicitate de stat și sprijinul financiar de la stat, inclusiv din țări din afara UE.

De asemenea, fondurile publice trebuie alocate pe baza unor criterii publice, proporționale și nediscriminatorii.

Un grup de lucru al Parlamentului privind Regulamentul European pentru Libertatea Mass-Media, prezidat de vicepreședinta Sabine Verheyen (PPE, Germania), monitorizează implementarea legii.

Regulamentul European privind Libertatea Mass-Media (EMFA)- scurt istoric

Intrat în vigoare la 7 mai 2024, EMFA are ca scop protejarea libertății presei în UE, prin întărirea independenței editoriale, transparenței și pluralismului media. Aplicarea efectivă a măsurilor va începe pe 8 august 2025.

Printre principalele prevederi:

  • Interzicerea supravegherii jurnaliștilor și protejarea surselor lor

  • Publicarea informațiilor despre proprietarii media și fondurile primite din publicitate de stat

  • Garanții pentru independența mass-mediei publice și finanțarea lor stabilă

  • Combaterea concentrării media în mâinile unui număr mic de actori

  • Crearea unui Comitet european pentru serviciile media

De asemenea, EMFA oferă protecție împotriva cenzurii pe platformele digitale, oferind media independente dreptul de a contesta ștergerea conținutului. Legea completează alte reglementări europene precum Digital Services Act, Directiva anti-SLAPP și normele privind drepturile de autor.