„Just Trasition Funds”. Șase județe vor primi finanțări de 2,2 miliarde euro pentru investiții în economia „verde”

Publicat: 27 iul. 2021, 07:00, de Sorin Costea, în ECONOMIE , ? cititori
„Just Trasition Funds”. Șase județe vor primi finanțări de 2,2 miliarde euro pentru investiții în economia „verde”

Decalajul dintre zonele care au fost puternic industrializate și se confruntă cu o cădere economică și zonele care în ultimele decenii au reușit să își asigure economii sustenabile, inclusiv din punct al protecției mediului, va fi eliminat prin investiții finanțate în cadrul Programului Operațional „Just Trasition Fund – Mecanismul pentru o Tranziție Justă”, al Uniunii Europene.

În decembrie 2019, Comisia Europeană a adoptat „European Green Deal” (Pactul Ecologic European) în cadrul căruia care a fost lansat și „Mecanismul pentru o Tranziție Justă”, prin care sunt oferite finanțări unor zone care au fost puternic industrializate în domenii dependente de combustibilii fosili, care emiteau gaze cu efect de seră și care au suportat o cădere economică în ultimele decenii. Acestor zone li se alocă fonduri pentru investiții care să le aducă la nivelul zonelor neafectate economic de regresul unor activități industriale.

În România au fost alocate 2,2 miliarde de euro pentru investiții „Green Deal” în șase județe

La noi, „Mecanismul pentru o Tranziție Justă” se adresează unui număr de 6 județe care îndeplinesc condiția de a fi fost puternic industrializate, cu capacități de producție poluante care generau emisii CO2, aceste județe fiind Galațiul, Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova și Mureș.

Finanțarea europeană alocată pentru dezvoltarea acestui program în cele șase județe este de 2,239 miliarde euro, la aceasta adăugându-se cofinanţarea naţională de 301 milioane de euro. Practic, fiecare dintre județele selectate va primi o finanțare de aproximativ 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea  unor proiecte care se înscriu în politica „Green Deal” a UE.

Pe 23 iulie, la Ministerul Fondurilor Europene a avut loc prima dezbatere dedicată implementării programului

La Bruxelles, a fost făcut recent și pasul cel mai important în aplicarea acestui program. Pe data de 30 iunie, Comisia Europeană a dat publicității „Regulamentului specific Fondului pentru o Tranziţie Justă”.

Pe 23 iulie, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a avut loc o primă întâlnire a ministrului Cristian Ghinea cu cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai Consiliilor Județene din Galați, Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova și Mureș. În cadrul acestei dezbateri, reprezentanţii consiliilor judeţene au solicitat informaţii cu privire la tipurile de investiţii ce vor primi finanţare, dar şi detalii despre viitoarele apeluri. Una din garanțiile pe care le-au primit este că fondurile vor fi împărţite echitabil, dar va fi esențială componenta „Green Deal” a proiectelor.

Viitoarele investiţii din cadrul Programului Operațional „Mecanismul pentru o Tranziție Justă” vor avea la bază Planurile Teritoriale pentru o Tranziţie Justă, elaborate în grupuri de lucru împreună cu Consiliile Judeţele şi susţinute de Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, sub coordonarea ministerului.

La Galați se lucrează de un an la strategie

La începutul lunii iulie, draft-urile proiectelor propuse de cele șase consilii județene au fost trimise la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene şi vor fi negociate cu serviciile Comisiei Europene.

„Se lucrează de aproximativ un an la strategie, la draftul care va fi înaintat la Comisia Europeană pentru primele observații. Proiectul a fost depus la Ministerul Fondurilor Europene de către Consiliul Județean Galați. La discuția de pe 23 iulie, ministerul ne-a informat că va trimite proiectul nostru Comisiei Europene pentru primele discuții și etapa finală de punere în operă și a derulării primelor finanțări va fi în primăvara anului 2022”, ne-a declarat Marian Filimon, președintele Patronatului IMM din Galați, care a participat la dezbaterile de la Ministerul Fondurilor Europene.

Unul dintre proiectele care ar putea fi finanțate: „GreenSteel”, producție de oțel fără emisii CO2

Deocamdată nu au fost făcute publice proiectele incluse în draftul care va ajunge la Comisia Europeană și oricum este prea devreme să se vorbească de proiectele care vor primi finanțare, pentru că acestea vor fi stabilite în cadrul negocierilor cu experții de la Bruxelles. Însă, pe surse, am aflat că două dintre proiecte au legătură cu activitatea Combinatului siderurgic „Liberty” din Galați.

Primul dintre aceste proiecte este „GreenSteel” (Oțel Verde), de implementare la combinatul gălățean a unei tehnologii moderne de fabricare a oțelului, în scopul reducerii semnificative a emisiilor directe de CO2, sporirii utilizării resurselor energetice cu emisii reduse de carbon și creării unei mai mari flexibilități și competitivități a operațiunilor. Tehnologiile „Green Steel” se realizează prin trecerea la producția de oțel bazată pe fier vechi și un cuptor cu arc electric. Un alt proiect se referă la instalarea unui campus de panouri fotovoltaice în zona Haldei de Zgură a combinatului din Galați, care urmează să fie închisă în anul 2023.