Kârgâzstan: 36 de morţi după confruntările cu Tadjikistanul (nou bilanţ)

Publicat: 18 sept. 2022, 16:41, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
Kârgâzstan: 36 de morţi după confruntările cu Tadjikistanul (nou bilanţ)
Conflict nagorno Karabakh

Kârgâzstanul a anunţat duminică moartea a încă 12 persoane în confruntările de la graniţa cu Tadjikistanul în această săptămână, ridicând bilanţul la 36 de kirghizi ucişi în luptele dintre aceste ţări din Asia Centrală, informează France Presse.

„Numărul morţilor este de 36 de persoane în conflictul armat din regiunea Batken”, situată în sud-vestul Kârgâzstanului şi la graniţa cu Tadjikistanul, a declarat Ministerul Sănătăţii din Kârgâzstan.

Într-un nou bilanţ separat, ministerul a mai spus că 134 de persoane au fost rănite.

Confruntate cu această izbucnire de violenţe, cele mai grave din aprilie 2021, cele două ţări au convenit de urgenţă vineri asupra unei încetări a focului, dar apoi s-au acuzat reciproc că au încălcat-o în mod repetat.

Duminică dimineaţă, poliţiştii de frontieră kirghizi au indicat totuşi că noaptea a fost „calmă, fără incidente”, menţionând totodată că situaţia a rămas „tensionată” la graniţa din regiunile kirghize Osh şi Batken.

Sâmbătă, secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a chemat prin telefon pe responsabilii ambelor tabere „să favorizeze dialogul pentru o încetare a focului de durată”, a declarat un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite.

Sâmbătă dimineaţă, Ministerul de Interne din Tadjikistan a anunţat că civili au fost ucişi în Tadjikistan în timpul încălcărilor armistiţiului, fără a preciza numărul lor. Tirurile dintre cele două ţări de la începutul acestei săptămâni au provocat deja moartea a doi poliţişti de frontieră tadjici şi au făcut răniţi.

Graniţa dintre Tadjikistan şi Kârgâzstan este scena unor lupte regulate. Aproape jumătate din cei 970 de kilometri de frontieră comună este contestată de la destrămarea URSS, pe fondul tensiunilor legate de accesul la resurse.

În aprilie 2021, o erupţie de violenţă a provocat moartea a peste 50 de persoane şi a stârnit temeri cu privire la un conflict la scară mai mare.