Kaspersky a descoperit peste 1.500 de site-uri care vizau potențiali investitori în criptomonede

Experţii Kaspersky au detectat, de la începutul anului, la nivel global, peste 1.500 de site-uri frauduloase care vizau potenţialii investitori în criptomonede sau utilizatorii interesaţi de minarea acestor instrumente.

Potrivit unui comunicat de presă, în această perioadă au fost stopate mai mult de 70.000 de încercări ale utilizatorilor de a accesa astfel de site-uri.

Cele mai frecvente scheme utilizate de infractorii cibernetici au inclus, de exemplu, crearea de site-uri web destinate schimbului de criptomonede false. În acest caz, utilizatorul primea un cupon pentru reîncărcarea unui cont de schimb de cripto, iar pentru a-l utiliza trebuia să efectueze o plată de verificare, de obicei nu mai mult de 0,005 bitcoin (aproximativ 200 de dolari), plată care devenea profitul criminalilor cibernetici.

O altă metodă se referă la trimiterea de mesaje despre vânzările false de plăci video şi alte echipamente pentru mining de criptomonede. În acest caz, pentru a achiziţiona echipamentele, utilizatorul trebuia să facă o plată în avans, iar după încasarea sumei respective autorul anunţurilor înceta comunicarea.

De asemenea, hackerii au în vedere crearea de pagini de phishing cu conţinut divers pentru a fura informaţii private, care le permiteau să aibă acces la toate activele digitale asociate cu un portofel electronic special creat pentru criptomonede.

De obicei, infractorii cibernetici lansează site-uri în zone de domenii populare: .com, .net, .org, .info, precum şi în zone în care achiziţia de domenii este ieftină: .site, .xyz, .online, .top, .club, .live. O caracteristică distinctivă a phishing-ului şi a altor tipuri de fraudă a criptomonedelor este nivelul ridicat de detalii de pe site-urile web de phishing. De exemplu, pe paginile dedicate schimburilor de criptomonede false, datele reale, cum ar fi ratele bitcoin, sunt adesea încărcate din paginile oficiale. Atacatorii înţeleg că persoanele care investesc sau sunt interesate de acest domeniu sunt adesea mai pricepute în ceea ce priveşte tehnologia decât un utilizator obişnuit. Prin urmare, aceşti cybercrooks îşi perfecţionează tehnicile pentru a obţine date şi bani de la aceşti oameni„, explică specialiştii.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, care, la ora actuală, protejează prin produsele sale antivirus peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 250.000 de companii-client. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...