Kazahstan, sprijin sau invazie?

Publicat: 12 ian. 2022, 22:30, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Kazahstan, sprijin sau invazie?

Criza din Kazahstan rămâne în atenția presei internaționale, France 24 observând o revenire la calm. Trupele trimise de Moscova după revoltele sângeroase se vor retrage începând din această săptămână, după cum a anunţat preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev.

Protestele, care au făcut zeci de morţi şi sute de răniţi, au dus la trimiterea unei forţe militare regionale conduse de Rusia şi la arestarea a circa 10.000 de persoane. ”Sprijin sau invazie?”, se întreabă publicația turcă AKŞAM, explicând: ”Toate evaluările făcute duc în final la aceeaşi concluzie: Ruşii au fost invitaţi drept salvatori în Kazahstan, iar revolta a fost înăbuşită. Dar cu ce preț?”.

Poziții ireconciliabile

Toată atenția mass media și nu numai însă s-a mutat brusc din Kazahstan, spre ce s-a întâmplat la Geneva. New York Times constată că, după cele șapte ore de negocieri urgente de luni, Statele Unite și Rusia au părut să aibă niște poziții ireconciliabile cu privire la viitorul alianței NATO și pe tema mobilizării de trupe și armament în Europa de Est, menținând astfel la o cotă înaltă temerile legate de o posibilă invazie în Ucraina.
Acest impas a făcut ca soarta Ucrainei – care nu a fost invitată la aceste tratative bilaterale – să rămână în suspensie, intențiile militare ale Rusiei fiind departe de a fi fost îndepărtate în urma întrevederii de luni, subliniază New York Times.