Kelvin Kiptum, deținătorul recordului mondial la maraton, a murit într-un accident rutier

Publicat: 13 feb. 2024, 09:06, de Andrei Ceausescu, în Internațional
Kelvin Kiptum, deținătorul recordului mondial la maraton, a murit într-un accident rutier

Deținătorul recordului mondial de maraton masculin, atletul Kelvin Kiptum, din Kenya, în vârstă de 24 de ani, a murit într-un accident rutier în țara sa natală, relatează BBC.

Tragedia a lovit lumea atletismului: Kelvin Kiptum, recordmanul mondial la maraton masculin în vârstă de 24 de ani din Kenya, a decedat într-un accident de mașină în țara sa natală. Alături de el, și antrenorul său, Gervais Hakizimana din Rwanda, și-au găsit sfârșitul într-un accident rutier petrecut duminică pe o șosea din vestul Kenyei.

Kiptum a devenit cunoscut în 2023 ca rival al compatriotului său, Eliud Kipchoge – unul dintre cei mai mari alergători de maraton. Acesta a doborât recordul lui Kipchoge, parcurgând cei 42 de kilometri în două ore și 35 de secunde în Chicago, în octombrie anul trecut. Cei doi atleți fuseseră incluși în echipa provizorie a Kenyei pentru maratonul olimpic de la Paris, programat mai târziu în acest an.

Kipchoge, într-o declarație, a subliniat că omul care i-a doborât recordul era o stea în ascensiune, cu „o viață întreagă” înaintea lui pentru a atinge „măreția incredibilă”, oferind condoleanțe familiei sale.

Și președintele Kenyei, William Ruto, l-a descris pe Kiptum ca fiind un sportiv extraordinar care a lăsat o amprentă asupra lumii.

Părintele său, Samson Cheruiyot, a fost copleșit de durere. „Kiptum a fost singurul meu copil, acum m-a părăsit,” a spus el pentru televiziunea kenyană Citizen. „Nu știu ce să spun, văd că copiii lui se vor uita la mine și copilul meu a plecat… Acum, cine ne va ajuta să îi creștem?”

Accidentul rutier s-a produs în jurul orei 23:00, ora locală, duminică. Poliția a declarat că Kiptum conducea mașina și a „pierdut controlul vehiculului și a ieșit de pe șosea, intrând într-un șanț de pe partea stângă”.

În plus față de Kiptum și Hakizimana, o tânără a fost grav rănită și transportată la spital pentru tratament.

Doar săptămâna trecută, echipa lui Kiptum a anunțat că acesta urma să încerce să alerge maratonul în mai puțin de două ore la Rotterdam în aprilie – o performanță care nu a fost niciodată realizată în competiții deschise.

Ascensiunea la faimă a tatălui a doi copii a fost rapidă – a alergat primul său maraton întreg abia în 2022.

A făcut o impresie imediată alergând pe atunci al patrulea cel mai rapid timp înregistrat (2:01:53) pentru a câștiga Maratonul din Valencia înainte de a stabili un record de cursă de 2:01:25 la Maratonul din Londra în aprilie 2023.

Șase luni mai târziu, în doar al treilea său maraton, Kiptum a luat 34 de secunde din timpul record mondial în Chicago în ultima sa cursă.

El și-a conturat deja o abordare tactică distinctă, alergând cu grupul pentru primele 30 de kilometri înainte de a-și crește ritmul și a merge pe cont propriu pentru restul cursei.

Kiptum a intrat în prima sa competiție majoră în 2018, alergând în pantofi împrumutați, deoarece nu își putea permite o pereche.

A fost printre o nouă generație de atleți kenyeni care și-au început cariera pe drum, ruptă de tradiția trecută a atleților care începeau pe pistă înainte de a trece la distanțe mai lungi.

Kiptum a declarat anul trecut pentru BBC că alegerea sa neobișnuită a fost determinată pur și simplu de lipsa de resurse.

Oamenii s-au adunat în fața spitalului din orașul Rift Valley Eldoret, unde a fost transportat trupul său.

„Nu știu ce să spun, dar Doamne, dacă am făcut greșit, Doamne iartă-ne pentru că Kiptum se îndrepta spre culmi mari,” a spus un bărbat.

„Vrem să ne cerem scuze foarte mult kenyenilor și mult mai mult familiei eroului decedat. Foarte rău,” a spus un altul unei televiziuni locale.

Reacționând la vestea morții sale, ministrul kenyan al sportului, Ababu Namwamba, a scris pe X: „Deprimant! Kenya a pierdut o bijuterie specială. Fără cuvinte.”

Liderul opoziției din Kenya și fostul prim-ministru, Raila Odinga, a spus că țara a pierdut „un adevărat erou” și că plânge „un individ remarcabil… și o icoană a atletismului kenyan”.

Și Sebastian Coe, președintele World Athletics, a declarat că Kiptum a fost „un atlet incredibil lăsând o moștenire incredibilă”.

Antrenorul lui Kiptum, Hakizimana, în vârstă de 36 de ani, a fost un fost atlet rwandez. Anul trecut, a petrecut luni întregi ajutându-l pe Kiptum să își atingă recordul mondial.

Relația lor ca antrenor și atlet a început în 2018, dar cei doi s-au întâlnit pentru prima dată când recordmanul mondial era mult mai mic.

„Știam de el când era un băiețel, păscând animalele cu picioarele goale,” a amintit Hakizimana anul trecut. „A fost în 2009, eu mă antrenam lângă ferma tatălui său, el venea și mă lovea în călcâie și eu îl alungam.

„Acum, îi sunt recunoscător pentru realizarea lui.”