Kiev: Rușii au atacat o bază militară aflată în apropiere de frontiera cu Polonia

Forţele ruse au bombardat duminică o bază militară în regiunea Lvov, în vestul Ucrainei, situată în apropiere de frontiera cu Polonia şi care până acum a fost relativ ferită de conflict, au anunţat autorităţile ucrainene, preluate de AFP şi Reuters.

Acesta ar fi cel mai vestic atac al Rusiei în Ucraina.

„Ocupanţii au efectuat un atac aerian asupra Centrului internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii. Conform informaţiilor preliminare, ei au lansat opt rachete”, a informat administraţia regională din Lvov într-un comunicat.

Această bază militară este situată la Iavoriv, la circa 40 de km nord-vet de Lvov şi la circa 20 de km de frontiera cu Polonia, ţară membră a NATO.

Ea a servit în ultimii ani ca bază de antrenament pentru forţele ucrainene sub coordonarea unor instructori străini, în special americani şi canadieni.

Baza din Iavoriv a fost de asemenea unul din principalele centre folosite pentru exerciţii militare comune între forţele ucrainene şi cele ale NATO. Trupele străine au părăsit Ucraina cu puţin timp înainte de invazia rusă.

De asemenea, prin această bază ajunge o parte din ajutorul militar livrat Ucrainei de ţările occidentale.

Armata ucraineană a raportat la rândul său pe Twitter că baza a fost vizată de un atac duminică, fără a vorbit despre victime într-o primă fază.

Totuşi, potrivit unui martor citat de Reuters, 19 ambulanţe au fost văzute venind din direcţia bazei militare. Alte şapte ambulanţe au fost văzute îndreptându-se spre unitate.

Ministrul ucrainean al Apărării a spus că la centrul militar de la Iavoriv lucrează instructori militari străini.

Centrul de comandament al forţelor aeriene ucrainene a transmis pe pagina sa de Facebook că două rachete de croazieră lansate din direcţia sud-est, „probabil dinspre Marea Azov sau Marea Neagră„, au fost interceptate de forţele de apărare antiaeriană.

Atacul raportat duminică survine în contextul în care Rusia a ameninţat sâmbătă ca va ţinti livrările de arme occidentale către Ucraina, menţionând în special sistemele de apărare aeriană portabile şi sistemele de rachete antitanc.

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, a spus că a „avertizat SUA” că, pentru Moscova, „convoaiele” de armament devin „ţinte legitime”.

Regiunea Lvov a fost până acum relativ ferită de violenţe. Lvov, mare oraş din vestul Ucrainei, găzduieşte numeroase persoane strămutate din cauza invaziei ruse. Mai multe ţări şi-au mutat de asemenea acolo ambasada, considerând că acest oraş este mai sigur decât capitala Kiev.

În acelaşi timp, primarul din Ivano-Frankivsk, oraş situat la circa 100 de km sud de Lvov, susţine că aeroportul localităţii a fost vizat duminică de un atac.

„Exploziile auzite în această dimineaţă au fost cauzate de un atac asupra aeroportului. Încercăm să stabilim exact ce s-a întâmplat”, a scris Ruslan Marţinkiv pe pagina sa de Facebook.

Mai multe articole...

2 COMENTARII

  1. Occidentul trebuie acum să maximizeze presiunea asupra lui Putin – atât militară, cât și economică – ca o chestiune de maximă urgență. Nu se poate aștepta ca cetățenii și soldații Ucrainei să reziste mult mai mult timp fără un sprijin sporit și global. Viitorul Ucrainei ca stat democratic independent poate fi decis în următoarele două săptămâni. La fel, poate fi și viitorul Putinismului în Rusia însăși.
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/mar/13/toxic-putin-is-going-for-bust-the-west-must-stop-him-before-this-contagion-spreads

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole