Klaus Iohannis, după ședința CSAT: Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a terminat. Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă înc are anunță ce s-a decis în cadrul CSAT.

„Am abordat situația de securitate din zona extinsă a Mării Negre. Am examinat măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate. Azi am făcut o analiză completă a situației de securitate din regiune, inclusiv din punct de vedere al implicațiilor militare, economice și energetice, dar și din punct de vedere al migrației necontrolate. Avem 600 km de graniță cu Ucraina.

Criza de securitate creată de Rusia nu e doar despre Ucraina și nici doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euro-atlantic. De aceea e important ca la nivelul NATO și UE să dăm dovadă de unitate și solidaritate. Avem un dialog permanent, dens și substanțial, la toate nivelurile în cadrul NATO, UE, OSCE și cu SUA. Consolidarea masivă a prezenței militare a Rusiei în regiunea Mării Negre afectează securitatea internțaională. Aceste demersuri ale rusiei reliefează posibilitatea folosirii forței împtotriva Ucrainei. Acțiunile recente ale Rusiei, prin propunerile din decembrie, încearcă să modifice inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate. Ne preocupă tacticile hibride. Am analizat o gamă întreagă de acțiuni potențiale, de la atacurile cibernetice – cum am văzut în Ucraina – până la utilizarea energiei în scop politic sau folosirea dezinformării și propagandei.

România a susținut și susține abordarea actuală de la nivel euro-atlantic. Am fost foarte activ implicați în luarea deciziilor la nivel UE și NATO prin prinsma poziționării noastre geografice. Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionare și este important să continue.

Discuțiile recente cu Rusia au permis prezentarea detaliată a abordării NATO, insistând asupra obiectivului al dez-escaladării. Am transmis fără echivoc Rusiei îngrijorările aliate. Alături de aliații noștri am transmis mesaje clare ca re subliniază atașamentul nostru pentru apărarea principiilor și valorilor spațiului euroatlantic. Reiterăm susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a declarat Klaus Iohannis.

Ședința CSAT a fost convocată săptămâna trecută de președintele Iohannis pentru a analiza situația de securitate din zona flancului estic al NATO. 

Pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse subiecte referitoare la: „Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO și „Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței”.

Mai multe articole...

2 COMENTARII

  1. Președenția ne vinde gratuit iluzii , doar ne vorbește și ne explică tov. Johannis.
    Lumea este în pericol, deoarece Rusia amenință că va invada Ucraina și că va întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale pe care o trimite Europei dacă sunt impuse sancțiuni. NATO are forțe în așteptare, inclusiv 8.500 de soldați americani. „Aceasta este o criză majoră.
    O preluare completă a Ucrainei de către Rusia ar aduce granița ei chiar împotriva țărilor aliate NATO, precum Polonia și România, creând un punct de foc între cele două părți cu arme nucleare.
    NATO preia comanda grupului de atac al transportatorilor americani, în timp ce aliații trimit mai multe avioane și nave de război pentru a descuraja amenințarea Rusiei împotriva Ucrainei

  2. Acesta este ceea ce Nostradamus a prezis de fapt că se va întâmpla în 2022. Nostradamus a prezis cu exactitate viitorul . „Văd că focul din cer va cădea”, „Luna în plină noapte peste muntele înalt”, se arată în pasaj. „Noul înțelept cu un creier singuratic o vede: De către discipolii săi invitați să fie nemuritori, Ochi spre sud. Mâinile în sâni, trupurile în foc.” „Ca soarele, capul va arde marea strălucitoare: peștele viu al Mării Negre va fierbe aproape. Când Rodos și Genova vor fi pe jumătate înfometați. Localnicii care să le taie se vor chinui.” „Fără stareți, călugări, fără novici de învățat; Mierea va costa mult mai mult decât ceara de lumânare. Atât de mare prețul grâului, Că omul este agitat. Semenii lui să mănânce în disperarea lui.” „Din adâncurile Apusului Europei, Din oameni săraci se va naște un copil mic, Cel ce cu limba lui va seduce o mare trupă; Faima lui va crește spre tărâmul Orientului.”
    Cel mai bine cumpără-ți toată ceara pentru lumânări acum înainte de a fi prea târziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole