Klaus Iohannis, blocat de S&D. Nu mai poate ocupa nicio funcție de conducere la nivel european

Publicat: 25 iun. 2024, 17:11, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Klaus Iohannis, blocat de S&D. Nu mai poate ocupa nicio funcție de conducere la nivel european
sursa: google

Rareș Bogdan a explicat că președintele Klaus Iohannis a fost eliminat din competiția pentru președinția Consiliului European, dezvăluind că grupul politic S&D l-a blocat în tentativa sa. El a precizat că, în cadrul instituțiilor europene, există patru poziții de top și că vor fi create noi funcții, inclusiv una pentru Apărarea Europeană și alta pentru un reprezentant special pentru Ucraina.

Klaus Iohannis pierde șansa unei fucții europene

Klaus Iohannis a fost nevoit să se retragă din cursa pentru funcția de șef al NATO, ceea ce i-a diminuat șansele de a obține o altă poziție de vârf la nivel european. Europarlamentarul Rareș Bogdan a dezvăluit detalii din negocierile pentru funcțiile de top din Uniunea Europeană, menționând că Iohannis a întâmpinat o altă dezamăgire majoră odată ce a fost obligat să renunțe la această competiție.

Susținerea marilor puteri europene s-a îndreptat către premierul Olandei, Mark Rutte, pentru funcția de șef al NATO, lăsându-l pe Iohannis în afara curselor pentru pozițiile de top.

Ursula von der Leyen este candidatul pentru președinția Comisiei Europene, în timp ce poziția de înalt reprezentant pentru Ucraina ar urma să fie ocupată de un membru al grupului Renew.

„La nivelul instituțiilor europene există patru top jobs. Va lua ființă o poziție nouă la nivelul Apărării Europene și una de reprezentant special pentru Ucraina. Eu acum știu că pentru președinție este candidat Ursula von der Leyen (…) iar pentru înalt reprezentant pentru Ucraina poziția ar urma să revină celor de la Renew.

S&D nu a acceptat ca președintele Klaus Iohannis să fie președinte al Consiliului European prin rotație. Eu îl consider un om foarte echilibrat și cu foarte mare respect la nivel internațional, așa că poate ocupa orice poziție la nivel înalt în UE”, a declarat Rareș Bogdan.

Bogdan a subliniat că S&D nu a acceptat ca Iohannis să devină președinte al Consiliului European prin rotație. El a exprimat aprecierea sa pentru Iohannis, considerându-l un lider foarte echilibrat și respectat la nivel internațional, capabil să ocupe orice funcție de vârf în cadrul UE.

Ulterior, vicepreședintele PNL a reiterat respectul său pentru echilibrul și respectul internațional de care se bucură Iohannis, afirmând că acesta are calitățile necesare pentru a îndeplini orice poziție înaltă în Uniunea Europeană.