Klaus Iohannis, despre Planul național de combatere a cancerului

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, că Planul național de combatere a cancerului are obiective realiste și măsurabile.

Lansăm un plan național care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare și care se bazează pe o abordare integrată, ambițioasă și racordată la eforturile UE de reducere a îmbolnăvirilor de cancer. Cu siguranță conștientizăm cu toții că acest demers nu va rezolva peste noapte problemele cu care se confruntă pacientul oncologic. Ceea ce am apreciat când am analizat acest plan este că fixează obiective realiste și măsurabile și că definește un traseu standardizat al pacienților”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a mai aprecizat că nu putem să construim o Românie a viitorului fără să fim atenți la starea de sănătate a cetățenilor: „Avem datoria de a face tot ce ține de fiecare dintre noi pentru a sprijini eforturile în această bătălie pentru viață. O societate cu adevărat puternică este o societate solidară, care are grijă pentru fiecare dintre membrii săi”.

Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale

Klaus Iohannis a mai precizat că planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient. „Ca să dau doar câteva exemple, de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer. Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine țintite și cu șanse majore de vindecare.

O măsură pe care o consider foarte importantă este realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Național de Cancer. Totodată, în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovație în sănătate, care să ofere pacienților din România accesul rapid la cele mai noi terapii. Planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluții și pentru finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer, o modalitate de îmbunătățire a calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familie și cei apropiați.

Am ținut să dau aceste câteva exemple concrete pentru a sublinia că Planul Național de Combatere a Cancerului este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susținerea mea. Și vă asigur, totodată, că voi urmări îndeaproape progresul în implementarea lui, care este esențială în țara noastră, aflată, din păcate, în topul statisticilor europene privind numărul bolnavilor de cancer. Avem astăzi oportunitatea, dar și mijloacele de a regândi un sistem de sănătate vulnerabilizat prin lipsa de investiții adecvate timp de câteva decenii.

Este adevărat că presiunea pusă de pandemie în ultimii doi ani asupra sectorului sanitar a fost fără precedent”.

https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/videos/331799755473178/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole