Klaus Iohannis le cere magistraților să ia atitudine atunci când independența justiției este în pericol

Publicat: 05 ian. 2023, 14:33, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
Klaus Iohannis le cere magistraților să ia atitudine atunci când independența justiției este în pericol
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că societatea aşteaptă „transparenţă, integritate şi profesionalism” de la membrii sistemului judiciar şi i-a încurajat pe magistraţi să ia atitudine atunci când independenţa justiţiei e pusă în pericol „prin încercări de imixtiuni politice”.

„Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei e pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, a afirmat Klaus Iohannis, la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

El a precizat că încrederea în sistemul judiciar se construieşte „prin fiecare decizie justă, prin abordări înţelepte şi o comunicare adecvată”.

Klaus Iohannis a mulţumit membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care îşi încheie mandatul pentru toate eforturile făcute şi pentru dedicarea lor în îndeplinirea misiunii constituţionale.

”Democraţiile consolidate au găsit, prin arhitecturile lor constituţionale şi practicile instituţionale, un echilibru între independenţa indispensabilă oricărui sistem judiciar modern şi responsabilitatea celor chemaţi să aplice legea. Nu uitaţi că judecătorii şi procurorii, colegii dumneavoastră, v-au învestit cu încredere pentru următorii şase ani şi că este important ca dialogul despre problemele sistemului judiciar, despre performanţele sau neajunsurile din instanţe şi parchete, despre intenţiile de reformă să nu se rezume doar la perioada premergătoare alegerilor. Contactul permanent cu sistemul judiciar vă va oferi mereu imaginea de ansamblu de care aveţi nevoie pentru îndeplinirea cu succes a noilor responsabilităţi”, a spus şeful statului.