Klaus Iohannis: Nu putem să explicăm populației că acum nu creștem nici salariile, nici pensiile, ca să nu creștem inflația

Guvernul îşi face treaba cât poate de bine, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, menţionând că şi-ar fi dorit ca experţii să ofere sfaturi înaintea crizei, nu după declanşarea acesteia.

„M-aş fi bucurat ca aceşti experţi să ne spună înainte că vine criza, ca să ne pregătim un pic. Aşa, post festum, este uşor de comentat. Guvernul îşi face treaba cât poate de bine. Nu putem să explicăm populaţiei că acum nu creştem nici salariile, nici pensiile, ca să nu creştem inflaţia şi pe urmă mai vedem. Trebuie să fim realişti. Oamenii au aşteptări şi ele sunt legitime, de la Guvern, să vină cu soluţii şi acum şi pentru termen mediu şi pentru termen lung şi din câte am discutat cu premierul şi cu miniştrii şi discutăm destul de frecvent şi discutăm şi la nivelul coaliţiei, toate aceste chestiuni sunt avute în vedere şi se lucrează pe ele”, a arătat preşedintele, în cadrul unei conferinţe de presă.

Iohannis a menţionat că Guvernul ia în fiecare săptămână măsuri pentru a asigura creşterea economiei şi pentru a combate inflaţia.

„Sigur, există tot felul de teorii, le cunoaştem, cu măsuri prociclice şi măsuri anti-ciclice. În final, sigur, guvernul va trebui să se îngrijească şi să stabilizeze nivelul veniturilor populaţiei, dar şi să scadă inflaţia şi aşa se va întâmpla”, a spus Iohannis.

Totodată, preşedintele a atras atenţia asupra faptului că economia globală a intrat într-o „fază complicată” din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Este important să vedem cum am ajuns aşa, dintr-o dată, în această criză economică, preţuri în creştere, inflaţie în creştere, şi atunci găsim totuşi destul de repede explicaţia, este vorba despre războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, război care a venit cu o abordare care a scumpit prima dată energia, acum se scumpesc alimentele şi întreaga economie globală a intrat într-o fază complicată din cauza acestui război. Sigur, în plan naţional este nevoie de măsuri de corectare şi măsuri care vin în sprijinul populaţiei, de aceea am mai spus-o şi altă dată şi o repet, este foarte bine că în România avem un guvern de coaliţie, care se sprijină pe o majoritate solidă în Parlament şi astfel poate să vină cu măsuri care ameliorează impactul acestor creşteri de preţuri”, a precizat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că, deşi oamenii aşteaptă „soluţii imediate”, bugetul „nu poate fi întins oricât de mult” şi că sunt necesare multă înţelepciune şi răbdare.

„Câteodată când văd că anumiţi politicieni din diverse partide sar tot pe loc şi strigă ce rău este şi ce greu se mişcă lucrurile, trebuie să vedem că avem în această etapă o abordare guvernamentală şi parlamentară aşezată, care caută soluţii şi găseşte aceste soluţii”, a precizat Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole