Klaus Iohannis: Rolul SRI este esențial în ansamblul sistemului național de securitate

Rolul SRI este esenţial în ansamblul sistemului naţional de securitate, instituţia având responsabilitatea de a contribui la eforturile de asigurare a securităţii cibernetice, la apărarea intereselor economice şi la urmărirea posibilelor riscuri la adresa securităţii energetice şi a celei alimentare, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj cu prilejul Zilei Serviciului Român de Informaţii.

„Ziua Serviciului Român de Informaţii ne oferă prilejul de a sublinia rolul esenţial al acestei instituţii în protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi, în realizarea securităţii naţionale, în asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept. Reputaţia de care vă bucuraţi astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor şi beneficiarilor este rezultatul unui management eficient şi al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informaţii”, a subliniat Klaus Iohannis.

Şeful statului a evidenţiat că, în pandemia de COVID-19, SRI a obţinut „rezultate remarcabile” şi a reuşit să gestioneze „situaţii noi şi foarte complexe”.

„Pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituţii din ţara noastră ordinea priorităţilor şi a direcţiilor de acţiune, impunând, totodată, un ritm de reacţie mai alert. În acest context dificil, Serviciul Român de Informaţii şi-a îndeplinit rolul constituţional şi legal la înalte niveluri de performanţă. Mai mult, dumneavoastră, cei care lucraţi în cadrul SRI, aţi obţinut rezultate remarcabile şi aţi reuşit să gestionaţi situaţii noi şi foarte complexe generate de pandemie. Contribuţiile aduse s-au dovedit foarte importante pentru obiectivul statului român de a proteja şi salva cât mai multe vieţi, limitând, pe cât posibil, răspândirea acestei boli necruţătoare”, a adăugat Iohannis.

El a mai menţionat meritul celor care lucrează la SRI de a semnala rapid factorilor de decizie riscurile care sunt „aparent difuze”, dar pot avea un impact semnificativ.

„Unele riscuri, aparent difuze, se pot dovedi că au un impact major la nivelul societăţii româneşti. Este meritul dumneavoastră că, în urma unor evaluări competente, le semnalaţi rapid factorilor de decizie şi apreciez eforturile depuse pentru a spori viteza de reacţie şi pentru a asimila tehnologii de ultimă generaţie. Menţinerea standardelor de performanţă şi capacitatea de a inova continuu trebuie să fie corelate cu nivelul de protecţie pe care îl oferim cetăţenilor, modernizarea fiind o parte imperativă a responsabilităţii dezvoltării instituţiei dumneavoastră”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că „deciziile strategice adoptate de statul român se fundamentează în bună măsură şi pe informările în format instituţional cu privire la temele de securitate naţională”, iar „dimensiunea anticipativă a evaluărilor, dar şi abordarea sintetică a analizelor specifice sunt foarte importante în procesul de decizie”.

Şeful statului a evidenţiat că, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse, SRI îi revine responsabilitatea de a contribui la eforturile de asigurare a securităţii cibernetice, apărarea intereselor economice şi de a urmări „posibilele riscuri la adresa securităţii energetice şi a celei alimentare”.

„Agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră şi, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securităţii naţionale generate de aceasta. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competenţelor legale, la eforturile de asigurare a securităţii cibernetice a României, precum şi la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securităţii energetice şi a celei alimentare. La acestea se adaugă fenomenul migraţiei ilegale, terorismul internaţional, dar şi fenomenele generate de ameninţările de mediu. Rolul Serviciului Român de Informaţii este unul esenţial în ansamblul sistemului naţional de securitate. Va trebui să acţionaţi preventiv şi eficient, ca şi până acum, într-un mediu de securitate din ce în ce mai impredictibil pentru a vă îndeplini cu succes misiunile. Vă felicit pentru întreaga activitate şi vă urez mult succes în continuare!”, a mai transmis şeful statului.

1 COMENTARIU

  1. Ucraina este doar începutul
    Documentul secret dezvăluie lungul război al lui Vladimir Putin în Europa.

    Un proiect secret de document militar american dezvăluie că în urmă cu un deceniu, analiștii armatei americane se așteptau ca Vladimir Putin să conducă o accelerare a agresiunii ruse în Europa de Est și nu numai, ca parte a unui plan de 15 ani de consolidare a controlului asupra fostelor state sovietice.

    Documentul a concluzionat că, cu puțin peste 15 ani în urmă, Putin s-a angajat într-o strategie pe termen lung de a reduce influența occidentală, care „împinsese linia influenței până la granița cu Rusia” la mijlocul anilor 2000.

    „Rusia a lansat cu succes o serie de mișcări începând cu aproximativ 2005, prin care să inverseze influența occidentală în fostele state sovietice”, se spune în document.

    „Acest lucru va duce la o escaladare a ostilităților între SUA și Rusia – care se desfășoară în regiunea baltică, Europa Centrală și Caucaz. Va duce, de asemenea, la o nouă fracturare a NATO, pe măsură ce membrii săi se luptă asupra obiectivului alianței.”

    Să aruncăm o privire inteligentă spre această informație care ne poate limpezi mințile? https://wikileaks.org/gifiles/docs/29/2928892_fwd-stratfor-progress-report-oct-2011-.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

ANAF a blocat vânzarea vagoanelor și locomotivelor CFR către Bercea Mondialul

Tunul feroviar uriaș regizat recent pentru interlopul Bercea Mondialul de directorul general al CFR Marfă, Daniel Apostolache, și binecuvântat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a...