Klaus Iohannis: Se vor redeschide școlile aflate în zone cu scenariul verde de pe 8 februarie

Publicat: 14 ian. 2021, 17:22, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Klaus Iohannis: Se vor redeschide școlile aflate în zone cu scenariul verde de pe 8 februarie
Klaus Iohannis

Școlile și grădinițele aflate în zonele cu scenariul verde de infectare se vor redeschide începând cu semestrul al doilea, respectiv 8 februarie. Cele din scenariul galben se vor redeschide doar parțial.

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Florin Cîțu, cu ministerul Educației, Sorin Câmpeanu, cel al Sănătății, Vlad Voiculescu, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol.

„Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ţine cont de evoluţia pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localităţile care se încadrează în aşa-numitul scenariu verde, cu relativ puţine cazuri, toate şcolile se redeschid fizic, copiii merg la şcoală. În localităţile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la şcoală, mai exact la grădiniţă şi la şcoală, copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roşu, continuă pentru un timp să meargă la şcoală şi la grădiniţă copiii de grădiniţă şi de ciclu primar, dar ceilalţi nu mai merg la şcoală”, a spus Klaus Iohannis.

„Deci, repet: scenariul verde – toţi merg la şcoală. Scenariul galben – grădiniţele, clasele I-IV, VIII şi XII merg la şcoală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roşu, când se depăşeşte numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII şi liceele, dar continuă să meargă grădiniţele şi clasele primare. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează şi toată lumea stă acasă, şcolile se închid, se merge în on-line”, a mai spus președintele.

Practic, s-a luat decizia de a redeschide școlile și grădinițele care se află în scenariul verde, adică au o rată de infectare mică, sub 1,5 la mie. Cele din scenariul galben, adică o rată de infectare sub 3 la mie, se vor redeschide parțial, o parte dintre copii mergând la școală și o parte la grădiniță.

Cele aflate în scenariul roșu, adică o rată de infectare între 3 și 6 la mie, vor primi doar copiii din grădinițe și clasele primare, iar restul parțial sau în ture. Sau deloc.

În cazul în care rata de infectare depășește 6 la mie, localitatea se carantinează, iar școlille și grădinițele vor fi închise.