Klaus Iohannis: Situaţia de securitate necesită consolidarea apărării pe Flancul Estic. Contăm pe sprijinul Spaniei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că noua situaţie de securitate necesită consolidarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în sudul său, inclusiv prin crearea rapidă a Grupului de Luptă amplasat în România.

„Am evaluat împreună situaţia de securitate din proximitatea directă a Flancului Estic şi, sigur, în special, la Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Această nouă situaţie necesită consolidarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în sudul său, unde se află România – inclusiv prin crearea rapidă a Grupului de Luptă amplasat în ţara noastră. Contăm pe sprijinul Spaniei în acest sens”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu premierul Regatului Spaniei, Pedro Sanchez.

Şeful statului a apreciat cooperarea foarte bună în cadrul NATO cu Spania. „Noul Concept Strategic aliat, care va fi adoptat la Madrid, va trebui să reflecte adecvat noua realitate de securitate”, a spus Iohannis.

El a mulţumit Spaniei pentru asigurarea anul trecut a misiunii de poliţie aeriană în România şi pentru contribuţia la structurile de comandament NATO din România.

„Încurajez creşterea acestor contribuţii în România şi la Marea Neagră, pentru că actualul context extrem de complicat o impune”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a punctat că România va continua să acţioneze, la rândul său, ca stat responsabil, contribuitor la securitatea regională şi euroatlantică alături de Spania şi de ceilalţi aliaţi.

La rândul său, Pedro Snchez a arătat că Spania va continua să fie un exemplu în ceea ce priveşte primirea refugiaţilor ucraineni, menţionând că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să slăbească UE, însă statele europene au intervenit unitar şi condamnă invazia Moscovei în Ucraina.

„I-am transmis preşedintelui Iohannis solidaritatea poporului spaniol, nu doar în ceea ce priveşte fluxul de refugiaţi care provin din Ucraina, dar şi din alte ţări. Poporul român i-a primit pe toţi aceşti refugiaţi. Spania va continua să fie un exemplu în ceea ce priveşte primirea refugiaţilor, nu doar cei care vin din Ucraina, ci şi cei care vin prin Republica Moldova. Am vorbit cu preşedinta Republicii Moldova şi am asigurat-o de sprijinul poporului spaniol. 1.000 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova vor fi duşi în Spania în acest exerciţiu de solidaritate”, a afirmat Sanchez, la Palatul Cotroceni, după convorbirile cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a evidenţiat că statele europene trebuie să demonstreze unitate şi în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei.

„Trebuie să demonstrăm unitate în ceea ce priveşte sancţiunile, pentru că e important să îi transmitem lui Putin şi oligarhilor lui două mesaje foarte clare: pachetul de sancţiuni va continua să crească. Săptămâna aceasta am aprobat un nou pachet de sancţiuni foarte dur împotriva oligarhilor şi a lui Putin şi, bineînţeles, îndreptat către economia din Rusia. În Spania am aplicat sancţiuni foarte dure în ceea ce-i priveşte pe oligarhi ruşi din ţara noastră”, a completat premierul Sanchez. 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...