Klaus Iohannis: Un Summit al Formatului B9 la București, cu două săptămâni înainte de summitul NATO din iunie (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că împreună cu omologul polonez, Andrzej Duda, a decis organizarea la Bucureşti a unui summit al Formatului B9 pentru pregătirea summitului NATO care va avea loc în luna iunie la Madrid.

„Pentru pregătirea summitului NATO care va avea loc în luna iunie la Madrid am decis, astăzi, împreună cu preşedintele Duda să organizăm la Bucureşti un summit al Formatului B9 pe care îl voi găzdui aici la Cotroceni. Ne vom reuni astfel cu două săptămâni înainte de summitul aliat pentru a ne coordona poziţiile în ceea ce priveşte consolidarea substanţială a Flancului Estic”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu omologul polonez, Andrzej Duda.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că este necesară o prezenţă militară sporită aliată în România şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns „cu caracter strict defensiv” la agresiunea Rusiei.

„Avem nevoie, urgent, de o consolidare consistentă şi echilibrată a Flancului Estic, de o Prezenţă Înaintată unitară şi întărită. Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei”, a spus şeful statului român.

Avem nevoie de o nouă concepţie strategică a NATO

În situaţia actuală, este nevoie de o nouă concepţie strategică a NATO, a declarat preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

„Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, fără precedent, o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva acestei ţări suverane, având în vedere ocuparea care avansează, având în vedere criza care este legată de aceasta, criza de securitate, pentru noi, dar şi pentru întreaga Europă, se poate spune că şi pentru întreaga lume, avem nevoie de o concepţie nouă a NATO. În primul rând, noua concepţie strategică a NATO, care acum este în curs de elaborare, trebuie să ia în considerare aceste schimbări, care în mod firesc au fost generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi acest lucru trebuie luat în considerare în viitor”, a spus preşedintele polonez, potrivit traducerii oficiale.

El a vorbit de o schimbare de profil a prezenţei NATO, de la Enhanced Forward Presence sau Tailored Forward Presence la Defense Foreward Presence, adică „prezenţă permanentă defensivă a Alianţei Nord-Atlantice”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole