Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări săptămâna viitoare. Președintele dă timp politicienilor pentru soluții

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți seara, 5 octombrie, că va chema partidele la consultări abia săptămâna viitoare. Șeful statului a fost extrem de critic la adresa politicienilor, în prima declarație de după reușita moțiunii de cenzură. El a cerut partidelor politice să acționeze cu maturitate și să găsească soluții. Acțiunea de astăzi din Parlament a dus la căderea Guvernului condus de Florin Cîțu. Moțiunea a fost validată de toți cei 281 de parlamentari care și-au exprimat votul. Din numărul total de 466 de parlamentari, au fost prezenți 318. 

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

„Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de azi e „criză”. Suntem în criza sistemului de sănătate publică, suntem în plină pandemie. Valul 4 ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețurilor la energie. Aceasta este o criză europeană și globală. Prin urmare, de lucru este suficient pentru politicieni, să rezolve acceste probleme.

Dar ce s-au gândit unii dintre ei? Să mai adauge o criză, a guvernării. Astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moțiune de cenzură împotriva guvernului, care a avut succes. Colocvial putem spune că guvernul a picat în Parlament.

În ultimile luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea urâte. Politicenii s-au obișnuit să se arate cu degetul, să se acuze. Inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. E o situație complicată.

Moțiunea a fost generată de politiceni cinici. Unii purtând masca reformismului. Alții clamând grija pt români samd. Hai să vedem ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din guvern și a votat împreună cu PSD și AUR motiunea. Astea sunt faptele. Restul e discurs politic sau demagogic.

Acum, însă, suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor, vine iarna: toate acestea trebuie rezolvate de cineva, adică de guvern. Și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor, partidelor. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature, voi convoca consultări abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate si responsabilitate”.

Premierul desemnat are 10 zile să formeze guvernul

În urma consultărilor cu partidele politice, președintele va numi pe cineva, mandatat să formeze un nou guvern. Persoana desemnată de președintele Iohannis va avea la dispoziție 10 zile, pentru a face o echipă guvernamentală și a veni în fața Parlamentului pentru validare.

Acțiunea de astăzi din Parlament a dus la căderea Guvernului condus de Florin Cîțu. Moțiunea a fost validată de toți cei 281 de parlamentari care și-au exprimat votul. Din numărul total de 466 de parlamentari, au fost prezenți 318. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...