Klaus Iohannis: „Voi convoca o ședință a CSAT”. Se discută despre cedarea unui sistem Patriot către Ucraina

Publicat: 11 iun. 2024, 16:16, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Klaus Iohannis:
sursa: google

Klaus Iohannis a făcut un anunț important pentru România. Președintele declară că are de gând să convoace o ședință a CSAT săptămâna viitoare, pentru a aborda din nou subiectul Ucraina. Ce se va decide în ceea ce privește cedarea unui sistem Patriot către țara încă aflată în război.

Klaus Iohannis, despre sistemul Patriot

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la Riga, în urma summitului B9, că săptămâna viitoare va convoca o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a discuta, printre altele, posibilitatea transferului unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina.

„Problema este de actualitate cu siguranță. Și eu voi convoca o ședință a CSAT pentru săptămâna viitoare, joi, ședință în care, probabil, se va discuta și această chestiune”, afirmă președintele Iohannis.

Președintele precizează că problema este una de actualitate, pe care ar vrea să o discute la următoarea adunare. Nu a oferit prea multe detalii despre această temă care este, oricum, incertă, având în vedere că mulți cred că România nu este pregătită pentru a face un asemenea pas.

România a achiziționat în total șapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Până în prezent, patru dintre acestea au fost deja livrate, însă doar unul este complet operațional. Livrarea celorlalte trei sisteme urmează să fie contractată în perioada următoare.

Costul total al celor șapte sisteme Patriot se ridică la aproximativ 4 miliarde de dolari, ceea ce face din această achiziție cea mai costisitoare din istoria României. Transferul unui sistem către Ucraina reprezintă un pas semnificativ în sprijinul acestei țări în contextul actual geopolitic.

Pe 22 mai, președintele Klaus Iohannis a subliniat clar că nu susține ideea ca România să rămână fără un sistem de apărare anti-rachetă. El a accentuat importanța menținerii capacităților de apărare națională și a subliniat că, până în acest moment, nu a fost luată o decizie finală în privința transferului unei baterii Patriot către Ucraina. Președintele a evidențiat că orice decizie de acest tip va fi luată doar după o analiză detaliată a implicațiilor asupra securității României.