Kovesi, interviu pentru Neue Zurcher Zeitung: „Fraudă masivă. Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una”

Publicat: 08 dec. 2021, 13:31, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Kovesi, interviu pentru Neue Zurcher Zeitung: „Fraudă masivă. Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una”

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi susține că există riscul ca banii europeni din pachetul destinat depășirii consecințelor generate de pandemia de COVID-19 să nu ajungă la destinația. Kovesi spune că riscul de fraudă este unul mare, iar guvernele nu anunță când se fac licitații publice.

Șefa EPPO a vorbit într-un interviu acordat Neue Zurcher Zeitung despre riscul mare de fraudă, având în vedere că foarte mulți bani merg în sectorul sănătății. Kovesi spune că riscul de fraudî este extrem de mare, având în vedere că licitațiile organizate de guverne nu sunt publice, iar banii ce vin ca ajutor pentru depășirea problemelor generate de pandemie ar putea să nu mai ajungă la destinație. „În prezent, mulți bani ajung în sectorul sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există transparență”, a spus Laurea Codruța Kovei, pentru cotidianul elvețian.

Fraudă masivă cu TVA

Kovesi a ținut să reamintească cât de important este ca procurorii delegați de statele membre la Parchetul European să fie complet independenți. Șefa EPPO spune și că au fost alocați prea puțini bani pentru organizarea și construirea instituției pe care o conduce, potrivit B1 TV. Inițial, au fost alocate 30,2 milioane de euro, iar suma corespunde bugetului unui parchet regional din România. Deși Europa de Est este în general arătată cu degetul atunci când vine vorba de fraudă și încălcarea statului de drept, Kovesi spune că situația este similară și în Europa de Vest și că „nicio țară nu este curată”.

Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro. Așa ceva este teoretic imposibil. În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferență între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”, a mai adăugat Kovesi în interviul pentru Neue Zurcher Zeitung.„