Kristalina Georgieva (FMI): China şi alţi creditori trebuie să ia măsuri pentru a preveni „explozia datoriilor”

China şi alţi mari creditori au responsabilitatea de a preveni o explozie a problemelor legate de datorii, cu care se confruntă piaţa emergentă şi ţările cu venituri scăzute, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Georgieva, vorbind la un eveniment găzduit de Centrul pentru dezvoltare globală, a explicat că 25% din piaţa emergentă şi 60% din ţările cu venituri scăzute sunt aproape sau în incapacitatea de a-şi asuma datoria.

„Mesajul meu către creditorii mari, către China, către sectoarele private … este că cu cât mai mare este partea ta, cu atât mai mare este responsabilitatea ta. Este în interesul tău ca creditor să previi ca o problemă să explodeze”, a declarat şeful FMI.

De asemenea, Georgieva şi-a exprimat speranţa că creditorii publici ai statului Sri Lanka se vor angaja rapid în negocieri privind datoria şi apoi vor aduce la masa discuţiilor şi creditorii privaţi.

Anterior, Guvernul din Sri Lanka anunţase că grupul de consultanţă financiară Lazard a început negocieri cu India, China şi Japonia privind restructurarea datoriei ţării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...