La Galați are loc Festivalul Internațional de Film Ecologist „EcoFest”, la care sunt în competiție filme din 11 țări

La Galați a avut loc marți seara deschiderea celei de a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Ecologist „EcoFest” – „Pentru Sănătatea Pământului”, care se va desfășura în perioada 7-11 iunie.

Festivalul este organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), în colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană.

Festivalul EcoFest este o manifestare care a dovedit continuitate și calitate, de la ediție la ediție. Am început cândva, la Oradea, apoi, am mers și prin toată România și chiar în Europa și, iată-ne, la Galați. Evenimentul este complex și extins, cuprinzând workshop-uri, proiecții cinematografice, un concurs de proiecte care privesc temele de educație ecologistă și probabil că multe dintre ideile tinerilor gălățeni, încurajate de municipalitate, vor prinde viață aici, la Galați”, a spus Sorin Stanciu, președintele UZPR, la Gala de deschidere a festivalului.

În competiție se află 11 filme. Primul documentar, prezentat „hors concours”, a fost „The Magic of Khortytsia”

Proiecțiile de filme sunt programate în două secțiuni, „Competiţie”, în vor intra filme prezentate pentru prima oară în România, jurizarea fiind asigurată de un juriu internațional de specialitate și de un juriu format din elevi gălățeni și secțiunea „Panorama”, dedicată unor filme reprezentative cu tematică ecologistă, premiate la festivalurile internaționale.

În competiție se află 11 producții din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța, Cipru, Cehia, Italia, Spania, Slovacia, Lituania și Noua Zeelandă.

Primul film proiectat „hors-concours” la Gala de deschidere a festivalului a fost documentarul ucrainean „The Magic of Khortytsia” („Magia insulei Khortytsia”), realizat în 2016, despre o insulă sălbatică din orașul industrial Zaporojie, acum aproape distrus de război.

Pe lângă proiecții de film, pe parcursul celor trei zile de festival, se vor organiza workshopuri educative și de creație, între echipe reprezentând școli și licee din Galați.

Programul „EcoFest” 2022:

Miercuri, 8 iunie, între orele 15.00-18.00, în secțiunea „Competiție” vor putea fi fi vizionate filmele „Acid Forest”/„Pădurea acidă” (Lituania, 2019), „Attraverso”/ „Călătoria” (Italia, 2021) și „It’s Bean Too Hot”/ „Cafea fierbinte” (Marea Britanie – Cehia, 2021);

Joi, 9 iunie, tot la secțiunea „Competiție” sunt programate proiecțiile filmelor „The Danube Delta Pelicans”/ „Delta Dunării, ultimul refugiul al pelicanilor” (Germania – Franța – România, 2020), în prezentarea regizorului Dan Curean, „Fools & Dreamers”/ „Nebuni și visători” (Noua Zeelandă, 2019), „Salvaje (Wild”/ „Sălbatic” (Spania, 2020) și „Pause 2020”/ „Pauza 2020” (Cipru, 2020), acesta fiind un film de animație fără sonor.

Vineri, 10 iunie, în secțiunea „Competiție” vor fi proiectate filmele „Paving Tundra”/ „Pavaj în tundră” (SUA, 2021), „Remedy”/ „Remediu” (Slovacia, 2020), „Diminuendo”/ „Diminuare” (Germania, 2020) – animație fără dialog și „Unexplored Spain”/ „Spania neexplorată” (Spania, 2020).

Tot vineri, în secțiunea „Panorama”, programată la Grădina Publică din Galați, va avea loc proiecția filmului „Black Panther”/ „Pantera neagră” (SUA, 2018), care va fi urmată de un concert folk cu Andrei Păunescu, Vangheli Gogu şi Mihai Napu.

Sâmbătă, 11 iunie, în zona pietonală „Spicu” din centrul orașului, în cadrul secțiunii „Panorama” va avea loc proiecția a filmului „Free Guy”/ „Eliberați-l pe Guy” (SUA, 2021), urmată de Gala Finală, în cadrul căreia vor fi acordate premiile. Seara se va încheia cu un concert al formaţiei „Proconsul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...