La Galați, pe malul Dunării, cea mai scumpă apă din țară va fi furnizată cu rația, dacă oamenii își vor uda grădinile

Chiar dacă județul Galați este înconjurat de trei cursuri de apă, de Dunăre la sud, de Siret la vest și de Prut, la est, gălățenii plătesc cea mai scumpă apă potabilă din țară, la un tarif de 6,93 lei/mc, dar s-ar putea confrunta cu o raționalizare a apei furnizate la robinet.

Avertizare: unii gălățeni ar putea rămâne fără „minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice”

Operatorul Apă Canal SA Galați a anunțat că odată cu venirea căldurii s-ar putea confrunta cu probleme în asigurarea apei în unele localități dacă locuitorii vor folosi apa pentru udarea grădinilor.

„Odată cu venirea căldurii și începerea lucrărilor agricole, corelat cu seceta din
perioada anterioară, Apă Canal SA Galați poate întâmpina dificultăți în asigurarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în unele localități, dacă resursele de apă nu sunt folosite rațional.

Pentru a avea posibilitatea alimentării cu apă potabilă în regim continuu,
trebuie evitată folosirea apei potabile pentru scopuri agricole și de grădinărit,
utilizând pe cât posibil apa din alte surse. Dacă unii locuitori nu fac eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură, există posibilitatea ca o parte a locuitorilor să fie privați de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice”, se spune în anunțul operatorului local.

Un gălățean plătește 11,87 lei, pentru fiecare metru cub de apă folosit la udarea grădinii și gazonului

Apa la robinet este un lux în județul Galați, care este înconjurat de trei cursuri de apă, de Dunăre, Siret și Prut, pentru că operatorul Apă Canal SA Galați practică cel mai mare tarif de furnizare a apei din țară.

Potrivit ANRE, la Galați este cel mai mare tarif al apei potabile, de 6,93 lei/mc. Tarife de peste 6 lei pentru un metru cub mai sunt numai la Vaslui (6,88 lei/mc), Buzău (6,48 lei/mc), Bistrița (6,24 lei/mc) și Sf Gheorghe (6,11 lei/mc).

Dar gălățenii care folosesc apa de la robinet pentru udarea gazonului și florilor din grădina casei sau din fața blocului ori pentru udarea straturilor de legume, plătesc 11,87 lei pentru fiecare metru cub de apă, pentru că la tariful apei se adaugă și tariful canalizării, de 4,94 lei/mc.

Practic, gălățenii plătesc 5 lei pentru „canalizare” la fiecare metru cub de apă care se duce în pământul din grădină.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

„Lovitura de biliard” a lui Iohannis, văzută de Adrian Năstase

Într-o postare de pe contul său de Facebook, Adrian Năstase comentează despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO și despre scopul acestei mișcări. Deși...

Vladimir Putin a câștigat alegerile cu peste 87% (rezultate parțiale)

Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale, cu peste 87 la sută din voturi, conform rezultatelor parțiale. Alegerile prezidențiale din Rusia s-au încheiat, iar Vladimir Putin...