La plajă, printre explozii: Războiul nu le strică rușilor concediul în Crimeea (video)

Publicat: 25 aug. 2022, 18:31, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
La plajă, printre explozii: Războiul nu le strică rușilor concediul în Crimeea (video)

Pe măsură ce războiul total al Rusiei împotriva Ucrainei a atins pragul a șase luni, luptele au început să aibă loc și în Crimeea. Peninsula, pe care Rusia a anexat-o cu forța de la Ucraina în 2014, a cunoscut o serie de explozii pe parcursul lunii august. În pofida lor, turiștii ruși nu renunță la plajă.

Pe 9 august, mai multe explozii au zguduit baza aeriană Saki a armatei ruse din Novofedorivka; pe 16 august, o altă serie de explozii a izbucnit la un depozit de muniții lângă Mais’ke; pe 20 august, șapte explozii au fost observate în largul coastei, lângă Alupka; un alt val de explozii a fost raportat la Sevastopol pe 20 și 21 august.

În acest context, Asociația Turoperatorilor din Rusia a înregistrat o scădere cu 50% a fluxului de turiști în Crimeea, conform publicației independente Meduza.io. Mulți turiști ruși nu s-au speriat, încât stațiunile și plajele sunt încă pline.

„Sincer, nu simt nicio tensiune”

Exploziile de la depozitul de muniții de lângă satul Mais’ke au început pe 16 august, în jurul orei 6 dimineața, și au continuat câteva ore. Potrivit lui Sergey Aksyonov, guvernatorul Crimeei numit de Moscova, cel puțin două persoane au fost rănite și mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate sau incendiate.

Ministerul rus al Apărării a dat vina pe Ucraina, numind exploziile „un act de sabotaj”. Aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate din zonă.

Exploziile din 16 august au marcat al treilea moment când o instalație militară rusă din Crimeea a fost avariată, în timpul acestei veri.

„Când, pe 31 iulie, o dronă a explodat în curtea sediului Flotei Mării Negre, a fost văzută ca un atentat la scară mică, organizat de către membrii unei organizații neoficiale”, a scris Pavel Aksenov, corespondent al apărării pentru BBC News Russian.

Șase persoane au fost spitalizate în urma exploziei, care a distrus parțial un zid și a deteriorat ferestrele și fațada clădirii. Cine s-a aflat în spatele atacului rămâne în continuare o necunoscută.

A doua serie de explozii a avut loc pe un aerodrom militar rus din Novofedorivka, pe 9 august. Cel puțin 14 persoane au fost rănite și peste 60 de blocuri au fost avariate. Exploziile au distrus și o serie de avioane de război rusești.

Aksyonov a spus că victimele vor primi o despăgubire între 10.000 și 100.000 de ruble (166-1.660 USD), în funcție de amploarea prejudiciului. Deși nu a specificat cum vor fi evaluate pagubele sau când vor fi plătiți banii, Aksyonov a declarat stare de urgență pentru municipalitate.

În urma exploziilor din 9 august, locuitorii Novofedorivka au raportat blocaje în trafic în drum spre orașul Yevpatoriya. Potrivit rapoartelor presei ucrainene, rușii părăseau în masă Peninsula Crimeea și au existat ambuteiaje de kilometri pe Podul Strâmtorii Kerci timp de câteva zile. Darya, rezidentă în Sevastopol, a declarat pentru Meduza că nu a observat ca turiştii să părăsească oraşul, după explozii.

O altă sursă, Tatyana, a spus că pe 11 august — la două zile după explozii — a existat un blocaj în trafic pe podul ce traversează strâmtoarea Kerci, dar nu s-a datorat numărului de vehicule care au plecat. „Pe 11 august, o rudă conducea de la Kerci la Anapa. A fost un blocaj în trafic [pe pod] din cauza unui accident. Și la Sevastopol, din cauza lucrărilor rutiere. N-aș spune că toată lumea [turiștii] pleacă în masă”, și-a amintit ea.

Potrivit Tatyanei, niciunul dintre prietenii ei nu a încercat să o convingă să nu viziteze Crimeea anul acesta. „Nu simt [nicio] tensiune în Kerci, să fiu sinceră. În oraș totul este bine”, a spus Tatyana. „În general, nu mă simt relaxată nicăieri. Eu locuiesc în Tula, acolo sunt fabrici militare și cred că, dacă va fi necesar, partea adversă [Ucraina] ne va arunca în aer fabricile”, a adăugat ea. „Dar podul [Kerch], mi se pare, este mai protejat și, poate, va fi și mai sigur aici.”

Pe 21 august, Asociația Tour Operatorilor din Rusia a raportat că fluxul de turiști către stațiunile din Crimeea s-a înjumătățit, presupus în legătură cu sfârșitul sezonului de vară – nu cu recentul șir de explozii.

„Vin aici ca la casa de vacanță”

Turiștii ruși din Crimeea care au vorbit cu Meduza nu au avut nicio intenție să-și schimbe planurile – toți voiau să-și termine vacanțele. Alexey, un moscovit de 45 de ani care vizitează Crimeea împreună cu fiul său pentru al optulea an la rând, nu a fost descurajat de războiul în curs. Cei doi campau în corturi pe malul mării, lângă Sudak.

„Nu mi-a fost niciodată frică [să vin în Crimeea] și nici de data aceasta nu mi-a fost absolut teamă. Nu au existat îndoieli cu privire la călătorie”, a susținut Alexey. Vestea despre explozii nu a schimbat nimic, a spus el. Alexey și fiul său sunt în Crimeea de mai bine de o lună și jumătate și încă nu aveau de gând să meargă acasă.

Alexey a insistat că nimic nu l-ar putea împiedica să viziteze locurile lui preferate, chiar dacă au existat ostilități active în zonă. „Închid ochii la toate astea, nu-mi pasă de nimic [de explozii]. Dacă vreau, mă duc și mă relaxez. Și în ceea ce privește ceea ce se întâmplă [în Crimeea], ei bine m-am gândit să mergem și să vedem la fața locului cum facem. Nu am încredere în mass-media sau în nimeni altcineva, am încredere doar în proprii mei ochi.”

Dina, o bloggeriță de 27 de ani din Tolyatti, a spus că vizitează Crimeea pentru a treia oară în această vară. „Vin aici ca și cum aș merge la dacha (casă de vacanță tradițională rusă, n.r.)”, a spus ea. „Rudele mele din Tolyatti sunt puțin îngrijorate de faptul că granița administrativă cu Ucraina este în apropiere, unde se desfășoară „operațiunea specială”. Erau îngrijorați în special când au avut loc bombardamente.”

Yulia, un manager de publicitate în vârstă de 24 de ani din regiunea Tomsk, vizita Crimeea pentru al treilea an consecutiv. Părinții ei s-au bucurat atât de mult de ultimele lor două călătorii în peninsula, încât au decis să se mute în Crimeea. Iulia și prietena ei amenajează o casă în Sevastopol pentru ca familia ei să se mute.

„Desigur, rudele mele și cu mine am discutat despre pericolul exploziilor. Dar nu intră în panică deloc. Cred că totul va fi bine, avem un guvern excelent, nu va permite civililor noștri cetățenilor ruși să sufere”, a susținut Yulia.

Anna, un antreprenor în vârstă de 37 de ani, care locuiește la Moscova, s-a născut în Crimeea și iubește vacanța în peninsulă. Ea și familia ei au discutat în prealabil despre potențialele riscuri, dar totuși au luat decizia de a face călătoria anul acesta.

La fel ca Iulia, și-au pus încrederea în autoritățile ruse. „Poziția mea este încrederea în ceea ce se întâmplă în țară, în acțiunile președintelui. Prin urmare, am înțeles perfect că totul va fi bine cu situația din Crimeea”, a insistat Anna.

„Am intrat în panică la primele trei bubuituri”

Alexey nu-și amintește prea bine cum au ajuns veștile despre explozii, dar a spus că a reacționat calm. „Am văzut [știrile] și am trecut mai departe, nu m-a interesat în mod deosebit. Sunt pe malul mării, internetul aici este foarte rău. Așa că nu mă uit la știri, sunt bine fără ele”, a explicat el.

Alexey a atribuit indiferența lui la lipsa generală de interes pentru politică. „Nu este treaba mea. Pur și simplu nu m-am gândit la asta”, a subliniat el.

Potrivit lui Alexey, anul acesta sunt mult mai puțini turiști în Crimeea. Dar nu a observat niciun semn de panică printre ei. Presa locală de știri nu a publicat nicio informație despre blocajele în trafic în Sudak sau reacțiile locuitorilor și turiștilor locali.

„Nu a existat nicio tensiune până pe 9 august – când exploziile au început la nouă kilometri distanță de mine”, a spus Dina, bloggerița, care se afla pe plaja din Saki când exploziile au lovit baza aeriană din apropiere. Dina a început imediat să înregistreze un videoclip și să comenteze exploziile. Imaginile, pe care ea le-a postat pe Instagram, îi arată pe niște vizitatori de plajă uitându-se la nori de fum negru, în timp ce alții continuă să facă plajă și să înoate.

„Am intrat în panică la primele trei bubuituri, mi-a fost frică”, a spus Dina pentru Meduza. „Când mi-am dat seama că seria de explozii avea loc aproximativ în același loc și nu se apropia, am încetat să-mi mai fac griji.”

Ministerul rus al Apărării a dat vina exploziei pe o „încălcare a siguranței la incendiu”. Deși Kievul nu și-a revendicat oficial responsabilitatea, oficiali ucraineni anonimi le-au spus jurnaliștilor occidentali că în spatele atacului se află forțele ucrainene. „Majoritatea localnicilor și turiștilor sunt siguri că a fost un act de sabotaj”, a spus Dina.

Iulia, din Tomsk, a vorbit cu Meduza din Sevastopol. Ea a spus că a aflat despre exploziile din 9 august din știri, dar „nu a intrat în panică, nu a fost nici măcar îngrijorată”. „Există o oarecare tensiune din cauza faptului că aici este un aerodrom militar. Avioanele de luptă și elicopterele zboară foarte des deasupra noastră”, a spus ea când a fost întrebată despre atmosfera din Sevastopol. „Desigur, este ușor neplăcut, dar ceea ce s-a întâmplat s-a întâmplat.”

Anna, care se afla în vacanță cu familia ei în Pryberezhne – un sat situat la aproximativ 10 kilometri de Novofedorivka – a spus că a mers la Simferopol pe 9 august și nu a fost martoră la explozii. Cu toate acestea, ea și-a amintit că chiar a doua zi dimineața, oamenii au plecat spre plaja din Pryberezhne, iar hotelul în care stătea ea era plin de turiști. Potrivit Annei, nimeni nici măcar nu a vorbit despre explozii – „toată lumea își trăia viața”.

„Prietenul meu locuiește în Sevastopol și, după aceea, a spus că a avut chiar atacuri de panică. Și apoi a decis că orice se poate întâmpla, nu are rost să-ți fie frică în avans, trebuie să pleci de la situația din prezent”, și-a amintit Tatyana.

Tatyana a vizitat Sevastopol pe 14 august. Orașul este situat la aproximativ 100 de kilometri de aerodromul Saki, dar lucrurile erau departe de a fi tensionate. „Există și un port mare acolo, în Sevastopol, dar atmosfera este absolut asemănătoare stațiunii: e o grămadă de oameni pe terase restaurantele sunt deschise. Nu există avertismente despre pericol nicăieri, totul a fost ca de obicei”, a spus Tatyana.

„O explozie nu este atât de înfricoșătoare”

După exploziile din 9 august, mama Dinei a încercat să o convingă să părăsească Crimeea, dar ea și soțul ei au decis să nu scurteze vacanța. Dina a început să se îngrijoreze însă după exploziile de la Mais’ke, din 16 august. „Mă uit atât la știri din Ucraina, cât și din Rusia. Am văzut o hartă cu trei puncte în care se află depozitele de muniție, două dintre ele fuseseră deja aruncate în aer, iar al treilea punct este situat la propriu la un kilometru de locul în care locuiesc”, a spus Dina.

Yulia a spus că încă își ajută părinții să se pregătească să se mute în Crimeea. „Am vrut să ne mutăm, așa că ne vom muta. Explozia din 9 august a fost o singură dată, dacă ar fi fost un atac terorist masiv, atunci desigur că am fi oprit mutarea. Dar o explozie nu este atât de groaznică, cred”, a spus ea.

De asemenea, Tatyana nu are de gând să se întoarcă acasă. „Sunt mai îngrijorat că sancțiunile se intensifică în întreaga lume și spațiul Schengen este închis. În curând nu vom merge nicăieri”, a spus ea. „Este mai neplăcut decât exploziile.”

„Dacă aș fi știut că vor fi explozii, tot aș fi venit. Dacă ar fi început deja un atac explicit, linia frontului s-ar fi mutat și, cum ucrainenii spun că vor să cucerească Crimeea, atunci m-aș fi gândit de două ori”, a explicat Tatiana. Ea nu crede că vor avea loc lupte în Crimeea în curând.

„După explozii, prietenii mei au întrebat cum era atmosfera în Crimeea. Am explicat că totul este calm, totul este normal. Nici măcar elicopterele care patrulau în zonă nu au stricat relaxarea. Dacă ar fi fost de-a dreptul periculos, probabil că nu am fi plecat, dar în peninsulă totul este sub control”, a conchis Anna. „În general, recomand Crimeea tuturor!”