La Poligonul „Smârdan” are loc Exercițiul „EAGLE MEDA 23”, cu tancuri Leclerc

La Poligonul „Smârdan”, situat în apropierea Galațiului, se desfășoară în această perioadă mai multe exerciții militare de trageri de luptă și antrenamente ale militarilor din eșaloanele NATO dislocate în România.

După ce pe 15 ianuarie au sosit la Galați câteva sute de infanteriști din Regimentul 26 Infanterie din Armata Statelor Unite, care până în luna martie se vor antrena cu militarii de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Galați pentru creșterea nivelului de interoperabilitate în conformitate cu cerințele NATO, în perioada 23 – 27 ianuarie se antrenează la Poligonul „Smârdan” și 600 de militari francezi din eșalonul dislocat în România.

Scenariul exercițiului „EAGLE MEDA 23”: e atacat un stat NATO și trupele NATO eliberează teritoriile ocupate

Potrivit Ministerului Apărării, aproximativ 600 militari francezi, cu 200 vehicule militare, din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România (ROU BG – FRAN FN), cu Franța ca națiune-cadru, și elementul național de sprijin francez desfășoară în perioada 23 – 27 ianuarie, exercițiul cu trageri de luptă ,,EAGLE MEDA 23”, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române de la Smârdan, județul Galați.

 „Scopul principal al exercițiului este antrenarea forțelor din cadrul Grupului de Luptă privind capacitatea rapidă de dislocare și executarea unei misiuni de luptă, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO – Apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, desfășurate pe flancul de sud-est al Alianței.

În cadrul exercițiului sunt executate și trageri de luptă cu principalele mijloace de lovire ale Grupului, tancurile Leclerc”, a precizat Biroul de Presă al Ministerului Apărării.

Scenariul desfășurării exercițiului „EAGLE MEDA 23” este bazat pe ipoteza că un stat membru NATO ar fi atacat și trupele NATO intervin pentru eliberarea teritoriilor ocupate.

Trageri de luptă cu tancul francez „Leclerc”, unul dintre cele mai peformante tancuri din lume

În cadrul exercițiului sunt efectuate trageri de luptă cu tancurile „Leclerc”, unele dintre cele mai performante tancuri din lume.

Tancul francez „AMX 56 Leclerc” este un tanc principal de luptă, construit de compania Nexter din Franța.

Acest tip de tanc este produs din  1991 și a intrat în serviciu în 1992. În 2011, prețul unui tanc Leclerc era de 9,3 milioane euro, fiind considerat cel mai scump tanc.

Arma principală a tancului Leclerc este tunul Giat (Nexter) CN120-26 de 120 mm. Acest tun poate să tragă cu aceleași proiectile de 120 mm ca și tancul german „Leopard 2” și tancul american „M1 Abrams”, dar este dotat doar cu muniție de producție franceză.

Blindajul este realizat compozit, cu titan, wolfram și straturi semireactive. Tancul este propulsat de un motor Diesel cu 8 cilindri, de 1.500 CP. Tancul Leclerc se deplasează cu 72 km/h și are o autonomie de 500 km.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...