La români nu, la francezi și nemți da. Scandalul neonicotinoidelor

Românii n-au voie la neonicotinoide, dar nemții și francezii se pare că da. În urmă cu câteva zile, Curtea de Justiţie Europeană a decis că derogările la neonicotinoide sunt nelegale, iar statele membre UE nu au voie să aprobe folosirea seminţelor tratate cu aceste substanțe, ceea ce pune România în imposibilitatea de a mai putea să producă practic porumb și floarea soarelui. Frustarea este cu atât mai mare, cu cât România este în topurile UE la aceste două culturi.

În același timp, nemților și francezilor, li se permite utilizarea neonicotinoidelor la cultura de floarea soarelui, potrivit informațiilor din piață.

„Pentru mine este un semn de întrebare, sigur şi sfecla este extrem de importantă pentru Germania şi pentru Franţa, dar iată că se trezesc să dea derogări, numai pentru sfeclă, când aceeaşi situaţie, poate chiar mai gravă, este cea legată de porumb şi de floarea-soarelui, nu numai pentru România ci şi pentru Ungaria, Bulgaria, sigur şi pentru Ucraina sau Republica Moldova. La noi nu se poate face cultivare eficientă a porumbului şi florii soarelui decât prin tratament la sămânţă”, a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Valeriu Tabără.

El spune despre hotărârea CJUE că este un „un exces”, în condiţiile în care lipsa acestor tratamente ar putea aduce României compromiterea în totalitate a culturilor de floarea-soarelui şi porumb.

Tabără susţine că produsele noi propuse drept înlocuitor sunt mai poluante şi nicidecum la fel de eficiente. Analizele efectuate de cercetători în privinţa reziduurilor de pesticide din plante au fost efectuate după absolut toate normele europene, în afara ţării, pentru că în România nu există un astfel de laborator.

„Nu se poate schimba tratamentul pentru că ceea ce propun ei, produsele acestea noi, granulate, sunt mai poluante decât celelalte, pentru că rămân la suprafaţa solului. Unele nu sunt nici eficiente, şi mai mult, s-a forţat poate uneori omologarea lor „, a mai afirmat Tabără.

Ministerul Agriculturii a emis o serie de derogări pentru a permite şi anul acesta tratarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr cu pesticide de ultimă generaţie împotriva dăunătorilor. Pe de altă parte, mai multe organizaţii de mediu acuză faptul că aceste substanţe chimice sunt extrem de toxice pentru albine, mediu şi om.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Oana Sivache, inlocuita de la sefia ASSMB de Nicusor Dan

Oana Sivache, înlocuită de la șefia ASSMB. Nicușor Dan: ”Primarul Bucureștiului...

Primarul Nicușor Dan a înlocuit-o din funcție pe Oana Sivache, director ASSMB, vizată de o anchetă DNA! Vezi în rândurile de mai jos ce...

Andrei Bogdan Zidaru, directorul Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...