La români: Reducerea programului de muncă la patru zile: Idee bună sau nu?

Un proiect european care prevede reducerea programului de muncă la patru zile pe săptămână ar putea fi adoptat și de România, după cum a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. Mai multe țări europene au implementat acest program, printre care și Belgia.

Ioana Constantin, a declarat că cea mai bună soluție este ca operatorii economici să aibă libertatea de a alege dacă să păstreze sistemul clasic sau să adopte programul redus.

„O astfel de idee trebuie implantată distinct în funcție de domenii de activitate. Poate deveni generală, dar fiecare domeniu de activitate, inclusiv la stat ar trebui să existe o opțiune a angajatorului, pentru că sunt particularități. Nu funcționează în toate domeniile la fel. Mai trebuie să luăm în calcul şi faptul că România nu este un stat digitalizat. Primul loc în care se aplică este munca la stat, pentru ca la ei se respectă cel mai riguros programul”, a declarat fostul vicepreședinte al PMP Ioana Constantin, azi, pe B1 TV.

Exista o teorie greșită că noi, românii, stăm la muncă mai mult

Ea a mai subliniat că este o măsură bună, însă trebuie gândită astfel încât să fie aplicabilă în toate domeniile să fie de ajutor pentru angajați, dar şi pentru angajatori.
„Să aibă venituri bune sau să nu piardă din venituri şi să se mențină o productivitatea a muncii. Exista o teorie greșită că noi, românii, stăm la muncă mai mult şi producem mai mult de multe ori, productivitate este mai jos decât în alte state”, a precizat Ioana Constantin.
Nu în ultimul rând, ea a punctat că orice idee preluată din afară este binevenită, mai ales pentru că în zona muncii n-am mai reformat de mult sistemul: „Militez pentru a lăsa libertatea operatorilor economice să se înțeleagă cu angajații lor, să opteze pentru program. Trebuie să învățăm să lăsăm libertate”.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole