„La un nivel de decizie mult mai înalt”: Raed Arafat, despre carantinarea țării”

Raed Arafat, a declarat joi, la Antena 3, că în opinia sa Capitala nu va fi carantinată pentru că e greu de realizat acest lucru fără armată, dar în schimb ar putea apărea noi restricții.

În următoarele 48 de ore, autoritățile vor lua o decizie referitoare la situația din București unde incidența a sărit de 15 la mie, iar Ilfovul a depășit 20 la mie. INSP a cerut ca județul Ilfov și Capitala să intre în carantină timp de 14 zile. „Carantinarea Capitalei țării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât o propunere INSP, pentru că impactul este unul mult mai complex decât unul sanitar. Clar e nevoie totuși să implementăm măsuri pentru a limita mișcarea și a limita răspândirea virusului. A carantină Bucureștiul înseamnă că am izolat București și Ilfov împreună de restul României și asta nu poate fi făcut în afară unei decizii CNSU. Am convocat pentru mâine (n.r. – vineri) grupul tehnico-științific (pentru analiză raportului INPS), după care vom avea și o ședința CNSU și ne vom încadra în cele 48 de ore pentru a prezența concluziile.

Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la carantinarea Bucureștiului. Poate vor fi analizate măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii coronavirusului. Eu vorbesc pragmatic, real, pe teren, ce se poate face. Problema este dacă e un lucru realizabil sau nu. Știm ce înseamnă să carantinăm localități. MApN nu poate fi implicat pentru că nu este stare de urgență. Dacă era stare de urgență atunci era mai ușor să carantinezi Bucureștiul. Posibilitatea de a implementa măsuri de carantină este prima întrebare care se pune”, a mai declarat Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...