La Viscri-da, în Deltă-ba!

Publicat: 17 mai 2023, 08:15, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
<strong>La Viscri-da, în Deltă-ba!</strong>

Din 15 mai 2023, în satul Viscri din județul Brașov, aflat în patrimoniul UNESCO și unde regele Charles deține o proprietate, s-a interzis circulația cu autoturismele. Practic, turiștii care vor să viziteze această localitate o pot face doar pe jos, lăsându-și mașinile în parcarea de la intrarea în sat, pe sensul dinspre Sighișoara. Prima zi în care s-a experimentat interzicerea accesului autovehiculelor în sat a fost chiar în ziua încoronării Regelui Charles. Astfel zis, când Charles era prinț se putea merge cu autoturismul prin Viscri, dar cum a fost încoronat rege, accesul mașinilor în sat a fost interzis. Că este o măsură bună sau rea rea, numai timpul va demonstra. Însă, această măsură aduce în prim plan și o altfel de realitate din țara noastră.

Prin Convenția Patrimoniului Mondial, semnată în 1972, s-a stabilit că patrimoniul mondial UNESCO cuprinde totalitatea celor mai importante situri culturale și naturale, semnificative din punctul de vedere al biodiversităţii, fenomenelor prin care s-au format sau prin prisma peisajelor absolut unice. Acestea pot fi vestigii culturale subacvatice, precum şi expresii cultural-artistice orale, tradiţii, ritualuri, meşteşuguri tradiţionale, moştenite din antichitate şi care merită a fi promovate şi conservate, pentru a fi transmise generaţiilor viitoare. România a acceptat convenția pe 16 mai 1990, fapt pentru care, la ora actuală, patrimoniul UNESCO din țara noastră cuprinde atât monumente reprezentantive, frumuseți ale naturii, cât și tradiții. În prezent, patrimoniul mondial UNESCO din România include șapte situri culturale și două naturale. Primul sit din România, Delta Dunării, a fost adăugat la cea de-a XV-a Sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, desfășurat la Cartagina, în 1990. Cel mai recent sit inclus pe listă este Peisajul minier de la Roșia Montană, adăugat în 2021 și trecut imediat pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol din cauza planurilor de reluare a exploatării miniere. Ca atare, Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați sunt cele două situri naturale din țara noastră incluse în patrimoniul UNESCO. Acestora li se mai adaugă și cele șase situri culturale înscrise în patrimoniul cultural UNESCO- Biserici din Moldova, Mănăstirea Horezu, Sate cu biserici fortificate din Transilvania inclusiv Viscri, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, Centrul Istoric din Sighişoara și Biserici de lemn din Maramureş, plus piesajul minier de la Roșia Montană.

Practic, România are la ora actuală o zestre imobiliară destul mare înscrisă în patrimoniul UNESCO, dar numai la Viscri s-a luat măsura interzicerii circulației cu autoturismele. Însă, de ce nu s-ar lua o asemenea măsură, să spunem, în Delta Dunării? Adică pe întreg teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării să nu se mai meargă cu șalupe, bărci cu motor sau vaporașe, ci doar cu veliere, bărci cu vâsle sau cu pânze! Ori să se interzică circulația și în celelalte sate cu biserici fortificate din Transilvania! Dar, cum regele Charles nu are încă o proprietate și în Delta Dunării, bărcile cu motor și vaporașele mai mari sau mici cutreieră în voie prin acest paradis unic în lume!