La Zetea, în Harghita, nu se dorește parc fotovoltaic flotant pe lacul din sat. Petiție online împotriva investiției

Publicat: 07 apr. 2024, 16:37, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
La Zetea, în Harghita, nu se dorește  parc fotovoltaic flotant pe lacul din sat. Petiție online împotriva investiției

Locuitorii din Zetea, județul Harghita nu vor cu niciun chip să audă de înființarea unui parc fotovoltaic flotant pe suprafața lacului de acumulare Zetea.

La acest moment, o firmă din județul Mureș deține un certificat de urbanism pentru panouri fotovoltaice amplasate pe suprafață lacului de acumulare Zetea, însă localnicii speră să oprească realizarea investiției, mai ales că au lansat și o petiție online.

„La momentul actual este eliberat unui reprezentant al firmei din județul Mureș, un certificat de urbanism pentru panouri fotovoltaice amplasate pe suprafață lacului de acumulare Zetea. Nouă, locuitorilor din Zetea și din împrejurimi, cei care vizitează Lacul Zetea, ori pentru pescuit sau alte feluri de recreere, nu ne place ideea, pentru că unde au fost făcute astfel de investiții este clar că va înrăutăți peisajul, nu va mai arată lacul cum a fost. De asemenea, pescarii se tem că va influența și biodiversitatea și de aceea chiar nu ne convine această idee. Dar din punct de vedere legal, dacă aduce toate avizele și toate documentațiile pe care le-am indicat în certificatul de urbanism, noi nu vom avea încotro, va trebui să eliberăm autorizația de construire. Este o zona foarte populară în rândul turiștilor din zona și din toată țară și comuna Zetea a devenit recent localitate turistică din interes local și din această privință suntem puțin îngrijorați să nu stricăm ceva cu această investiție”, a declarat Nagy Attila, primarul comunei.

Acesta afirmă că nici oamenilor din zona nu le place ideea, mai ales că lacul Zetea este vizitat anual de turiști din întreagă țară.

Petiție online

Primarul de la Zerea mai spune că o astfel de investiție nu este reglementată în Planul Urbanistic General, aprobat în 2016, perioadă în care nu se prea se întâlneau astfel de investiții cu panouri solare în România.

Acum totul depinde de Administrația Bazinală de Apă Mureș, care administrează suprafață lacului. Concret, dacă aceasta nu va accepta închirierea către firma respectivă, nu se va realiza investiția.

La nivel local, a fost lansată și o petiție online pentru stoparea proiectului, semnată de aproape 500 de persoane. Petiția se numește „Stop construirii parcului fotovoltaic flotant pe luciul apei lacului de acumulare Zetea”. Inițiatorul ei este Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) „Târnava Mare”.

Învestiția în parcul flotant ar distruge peisajul și ar avea un impact negativ asupra turismului, precum și a florei și faunei lacului, susțin localnicii.

Ce spun susținătorii petiției

Directorul AVPS „Târnava Mare”, Leonard Marmureanu-Biro Leonard, spune că cei care au semnat petiția, nu sunt împotriva energiei verzi. Opoziția lor este legată de faptul că nu se cunoaște care este impactul investiției asupra calității apei, a biodiversității lacului, dar și asupra turismului. Tocmai de aceea se cere oprirea proiectului și elaborarea unui studiu de impact serios.

„Noi am făcut și o petiție online, am ajuns la 467 de semnături care sunt împotriva, cred că ajunge. Suntem împotriva, total împotriva! Pentru că aici se practică înot, pescuit, oamenii vin cu caiacele, cum putem să ne plimbăm printre panouri fotovoltaice? Foarte multă lume vine aici și ce o să vedem? Un parc fotovoltaic?”, a declarat Leonard Marmureanu-Biro.

Petiția urmează să fie trimisă la Agenția Națională de Protecția Mediului și la Administrația Națională Apele Român, iar localnicii solicită prin intermediul ei ca proiectul să nu fie aprobat și „să rămână lacul așa cum e”.

Leonard Marmureanu-Biro susține că certificatul de urbanism a fost solicitat pentru o suprafață de 137 de hectare, cât are luciul apei lacului, parcul fotovoltaic urmând să aibă doar trei hectare, dar există temerea că în viitor proiectul se va extinde.

„Ne e teamă că încep cu trei hectare, apoi la anul se vor mai face încă zece și că acesta este doar începutul”, a spus Leonard Marmureanu-Biro.

La rândul lui, Domokos Laszlo, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, afirmă că până la acest moment nu s-a depus, deocamdată, nicio solicitare pentru înființarea parcului fotovoltaic flotant.