Laboratorul secret care promite să „vindece toate bolile”. Se pregătește să înceapă primele teste clinice pe oameni

Publicat: 13 iul. 2025, 19:27, de Carmen Ciripoiu, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Laboratorul secret care promite să „vindece toate bolile”. Se pregătește să înceapă primele teste clinice pe oameni

Un laborator secret, susținut de Google, folosește inteligența artificială pentru a inventa noi medicamente pentru cele mai grave boli ale omenirii. Câtă încredere putem avea însă în medicamentele concepute de inteligența artificială?

Un laborator secret lucrează la o promisiune atât de îndrăzneață încât pare science fiction: „să vindece toate bolile”. Compania, Isomorphic Labs, se pregătește acum să înceapă primele teste clinice pe oameni pentru medicamente împotriva cancerului concepute în întregime de inteligența artificială.

Cum se fabrică medicamentele în lume

Într-un interviu recent acordat revistei Fortune, Colin Murdoch, președinte al Isomorphic Labs și director comercial al Google DeepMind, a confirmat că oamenii de știință sunt pe punctul de a face acest pas monumental. Isomorphic Labs a luat naștere din celebra descoperire AlphaFold a DeepMind, sistemul de IA care a uimit oamenii de știință prin predicția formelor 3D complexe ale proteinelor.

Cum pregătește noile medicamente inteligența artificială

Oamenii de știință petrec în medie între 10 și 15 ani și cheltuiesc peste un miliard de dolari pentru a introduce pe piață un singur medicament nou, majoritatea candidaților eșuând pe parcurs.

Isomorphic Labs folosește AI-ul său, AlphaFold 3, pentru a accelera radical acest proces. IA poate prezice structurile 3D complexe ale proteinelor din corpul uman cu o precizie uimitoare, permițând oamenilor de știință să proiecteze digital molecule de medicamente noi, perfect adaptate pentru a combate o anumită boală, totul înainte de a intra într-un laborator fizic.

S-au semnat deja contracte de miliarde de dolari cu giganți farmaceutici

Compania a semnat deja contracte de miliarde de dolari cu giganții farmaceutici Novartis și Eli Lilly. Și a reușit să strângă 600 de milioane de dolari în finanțare nouă pentru a trece propriile medicamente candidate, începând cu oncologia, în studiile clinice pe oameni.

„Această finanțare va accelera și mai mult dezvoltarea motorului nostru de proiectare a medicamentelor bazat pe IA de ultimă generație.

Ne va ajuta să avansăm propriile programe în faza de dezvoltare clinică și reprezintă un pas important către misiunea noastră de a rezolva într-o zi toate bolile cu ajutorul IA”, a declarat în martie CEO-ul Sir Demi Hassabis, care a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2024 pentru munca sa de pionierat în cadrul AlphaFold 2.

Cât de bune sunt pentru omenire medicamentele concepute de inteligența artificială

Cea mai mare preocupare rămâne însă problema „cutiei negre”, pentru că inteligența artificială oferă un răspuns, dar nu se știe întotdeauna cum este acesta. Aceste tratamente concepute de IA vor fi accesibile sau vor fi blocate în spatele unor brevete extrem de scumpe, accesibile doar celor bogați?

Standardele pentru testarea pe oameni vor ține pasul cu viteza uluitoare a descoperirilor generate de mașini? Și cine este responsabil dacă un medicament conceput de IA are efecte negative? Compania care deține IA? Programatorii? IA în sine?

Contactat de Gizmodo, un purtător de cuvânt al Isomorphic Labs a declarat că compania „nu are nimic mai mult de comunicat”. Concluzia oamenilor de știință? IA ar putea revoluționa medicina, dar doar dacă este controlată.